Pojišťovna AIG po tlaku vlivného investora prodá část majetku

26.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. ledna (ČTK) - Největší americká komerční pojišťovna American International Group (AIG) oddělí do samostatné firmy divizi pojištění hypoték. Zároveň dnes uvedla, že prodá síť obchodníků s cennými papíry, omezí náklady a bude propouštět, akcionářům pak vrátí minimálně 25 miliard dolarů. Opatření je součástí rozsáhlé revize podnikání, což AIG slíbila akcionářům ve snaze zastavit aktivistického investora Carla Icahna. Ten má v úmyslu pojišťovnu rozdělit.

Pojišťovna v příštích dvou letech sníží náklady o 1,6 miliardy dolarů. Zmrazila již důchodový program a oznámila propouštění na nejvyšších pozicích. Firmu tak opustí 300 z 1400 manažerů, k dalšímu propouštění chce firma přistoupit během roku.

Investor a miliardář Icahn několikrát navrhoval, aby se pojišťovna rozdělila do tří samostatných společností. Takový krok by prý odstranil regulatorní břemeno, které s sebou nese status systémově důležitého finanční ústavu, za který pojišťovnu AIG považuje vláda ve Washingtonu. Generální ředitel AIG Peter Hancock Icahnovy návrhy dosud odmítal, což pak Icahna vyprovokovalo k dalším krokům.

AIG teď místo toho oznámila, že zeštíhlení své struktury hodlá dosáhnout odprodejem majetku. Síť obchodníků s cennými papíry tak za blíže neupřesněnou částku prodá investiční společnosti Lightyear Capital LLC a kanadskému správci investic PSP Investments.

Do poloviny tohoto roku se AIG hodlá zbavit téměř pětinového podílu v divizi United Guaranty Corporation, která nabízí pojištění schopnosti splácet hypotéky. Prodej se uskuteční formou primární emise. Cílem je tuto divizi časem zcela oddělit.

AIG se za finanční krize a po chaosu vyvolaném pádem investiční banky Lehman Brothers dostala do existenčních potíží a hrozil jí bankrot. Americká vláda tehdy rozhodla, že AIG je systémově důležitý finanční ústav, jehož krach nelze dopustit, a za celkem 182 miliard dolarů v ní převzala 80 procent akcií. Pozdějším prodejem svého podílu vláda získala o téměř 23 miliard dolarů více, než do AIG původně vložila.

Status systémově důležitého finanční ústavu s sebou nese přísnější kapitálové požadavky a také přísnější dohled ze strany regulátorů. Icahn, který byl podle informací z loňského listopadu pátým největším akcionářem AIG s podílem 3,4 procenta, se podle médií domníval, že rozpad společnosti by umožnil vrátit akcionářům zhruba 20 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK