VZP mění průkazky zdravotního pojištění

30.03.2005 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Do konce května letošního roku by měli obdržet všichni pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny novou kartičku zdravotního pojištění. Nový plastový průkaz odpovídající normám EU obdrželo již více než 5,6 milionu pojištěnců VZP.

Už jen asi pětina pojištěnců z celkového počtu 6,67 mil. zdravotně pojištěných osob, které VZP v současné době registruje, nový typ průkazek neobdrželo. Jedná se zejména o ty pojištěnce, kteří nenahlásili změnu údajů týkajících se jejich osoby. V dosavadním průběhu výměny průkazek bylo zjištěno, že asi 1,5 % pojištěnců, kteří se přestěhovali, změnu pojišťovně neoznámili, popř. jim nebylo možné průkaz doručit z jiných obdobných důvodů (na adrese se nezdržují, apod.)

Podle nařízení EU by měla být výměna původních kartiček ukončena nejpozději do konce tohoto roku, ale podle plánů VZP by měli mít nové průkazy všichni pojištěnci již v květnu. Staré papírové průkazy pro použití pouze na našem území však zůstávají v platnosti až do konce letošního roku, a proto pojištěnci, kteří z jakéhokoliv důvodu neobdrželi nový průkaz automaticky, o něj mohou v tomto období, tedy s dostatečnou časovou rezervou, požádat na kterémkoli klientském pracovišti VZP.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ