Šetření SP a ČNB:Firmy letos zvednou mzdy průměrně o 2,4 procenta

27.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Mzdy zaměstnanců v podnikové sféře v ČR, jejíž jádro tvoří průmyslové podniky, by se v letošním roce měly v průměru zvednout o 2,4 procenta. Vyplývá to z šetření mezi 212 členskými nefinančními podniky, které uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy společně s Českou národní bankou na sklonku loňského roku. Zjišťování bude pokračovat podle toho, jak bude postupovat kolektivní vyjednávání.

Zjištění vychází z prvních výsledků prozatím uzavřených kolektivních smluv a z dosavadních vyjednávání o mzdách v jednotlivých podnicích. Kolektivní vyjednávání v řadě podniků stále ještě probíhají.

Vedle zvýšení mezd některé firmy budou letos své zaměstnance motivovat i ve formě benefitů. Některé kolektivní smlouvy obsahují dokonce ujednání, že mzdy se budou zvyšovat v návaznosti na lepší hospodářské výsledky, u některých firem je ve smlouvách zmíněna inflace. Podle zjištění svazu řada průmyslových podniků navýšila mzdy již v závěru roku 2015.

Podle průzkumu ČSOB celkem 43 procent firem očekává, že letos zvýší mzdu zaměstnancům. Ještě na přelomu let 2013 a 2014 to byla jen čtvrtina. Zvýšení mezd mohou nejčastěji očekávat zaměstnanci ve středních firmách s 50 a více pracovníky. V této kategorii firem to plánuje více než polovina zaměstnavatelů, třetina plánuje zvýšení nad hranici inflace. Mezi firmami se čtyřmi až 50 zaměstnanci plánuje zvyšovat mzdy necelá polovina, nad hranici inflace pak podobně jako ve větších firmách téměř třetina.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK