Ruská vláda chystá protikrizový plán, vynaloží miliardy rublů

28.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. ledna (ČTK) - Ruská vláda v reakci na pád cen ropy chystá protikrizový plán, který počítá s výdaji ve výši přibližně 750 miliard rublů (asi 242 miliard Kč). Uvedl to dnes ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. Cílem je podpořit růst ruské ekonomiky, která v loňském roce zaznamenala propad o 3,7 procenta.

Většina výdajů má být podle ministra kryta ze státního rozpočtu, 210 miliard rublů (asi 68 miliard Kč) má pocházet z mimorozpočtových zdrojů. Asi 310 miliard rublů (100 miliard Kč) budou podle Uljukajeva představovat úvěry pro ruské regiony. S touto částkou už se počítá i v letošním státním rozpočtu.

Premiér Dmitrij Medveděv nařídil dokončit plán do 1. února. Plán z dílny ministerstva hospodářského rozvoje se ale nezaměřuje v první řadě na banky, nýbrž na regiony a průmysl, uvedl list Kommersant.

Vicepremiér Arkadij Dvorkovič dříve odhadoval, že prioritní odvětví, jako je automobilový průmysl, podpoří částka 100 miliard rublů (32 miliard Kč).

Kromě pomoci regionům a problematickým odvětvím by se součástí plánu měly stát i sociální opatření a strukturální reformy. Mezitím však prý z plánu vypadly návrhy mírně zvýšit důchody nebo omezit platy šéfů státních podniků. Mohl by však obsahovat zmínku o zahájení debaty o zvýšení důchodového věku.

\"Financování plánu zůstává dosti nejasné; pokles příjmů z vývozu ropy dopadá na rozpočet, jehož schodek podle požadavku prezidenta Vladimira Putina nemá překročit tři procenta hrubého domácího produktu,\" poznamenala agentura AFP. Připomněla také, že peníze z prodeje ropy a plynu tvoří asi polovinu rozpočtových příjmů.

S poklesem ceny ropy na světových trzích padá i kurz rublu. Na ruskou ekonomiku také nepříznivě doléhají západní sankce, uvalené za postoj Moskvy v ukrajinské krizi. Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá na letošní rok další propad ekonomiky, který podle něj dosáhne asi jednoho procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK