Sobotka: Pro přijetí eura potřebuje ČR zlepšit veřejné finance

29.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Česká republika by neměla stanovovat termín přijetí eura, dokud nezlepší stav veřejných financí a nezvýší životní úroveň v zemi ve vztahu k vyspělým státům EU. Novinářům to dnes na konferenci k přijetí eura řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda několikrát deklarovala, že v tomto volebním období termín přijetí eura nestanoví.

\"Stále ještě máme deficit veřejných rozpočtů a stále ještě máme vysokou nezaměstnanost v řadě regionů a je velký rozdíl v příjmech našich občanů se zeměmi platícími eurem - především Německem a Rakouskem,\" uvedl premiér. ČR tak podle něj ještě potřebuje čas. \"Dokud nedosáhneme vyrovnaných rozpočtů a pokračujeme v konvergenci (přibližování úrovně ČR k úrovni v EU), tak bychom neměli stanovovat termín pro přijetí eura,\" dodal.

Česko přitom většinu kritérií pro vstup do eurozóny plní. Výjimkou je účast v mechanismu směnných kurzů ERM-2. Vyhodnocení tohoto kritéria je totiž možné teprve poté, co česká měna do mechanismu ERM-2 vstoupí a bude stanovena centrální parita koruny k euru. Přijetí členského státu EU do eurozóny je podmíněno úspěšným minimálně dvouletým setrváním národní měny v ERM-2.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK