Ministr Babiš bude informovat o svých návrzích ohledně sazeb DPH

02.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes na tiskové konferenci bude informovat o svých návrzích na snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u jednotlivých druhů zboží a služeb. Konference se rovněž zúčastní náměstkyně ministra pro daně a cla Alena Schillerová a generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

 

Ve čtvrtek večer Babiš informoval o plánu snížit DPH u točeného piva ze současných 21 na deset procent. Pode něj by stát případným snížením daně přišel asi o 160 milionů korun ročně.

Návrh souvisel s plánovaným zavedením elektronické evidence tržeb. Doprovodná předloha totiž počítá se snížením DPH na nealkoholické nápoje a jídlo v restauracích z 21 na 15 procent. Zařazení piva do nižší sazby by podle Babiše mělo kompenzovat tuto výhodu hospodám, které jídlo nenabízejí. U koaličních partnerů se ovšem návrh nesetkal se vstřícnou reakcí. Proti návrhu je opozice, přivítal jej Český svaz pivovarů a sladoven.

V pondělí v tisku Babiš uvedl, že navrhne zařadit do desetiprocentní daňové sazby vedle piva i vodu a možná i nealkoholické nápoje. Stát by podle něj přišel u vody ročně o 15 miliónů korun a u nealkoholických nápojů zhruba o 50 miliónů korun ročně.

Česko má tři sazby DPH. Základní činí 21 procent. Snížená sazba činí 15 procenta a je určena například na potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu a ubytovací služby. Druhá snížená sazba je deet procent. První dvě sazby platí od roku 2013, druhá snížená sazba platí od roku 2015. Nejnižší sazba se uplatňuje na dětskou výživu, léky, knihy a suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK