Jaderná elektrárna Temelín vyrobí více elektřiny než v roce 2015

02.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 2. února (ČTK) - Jaderná elektrárna (JE) Temelín chce letos vytvořit nový systém kontroly dodavatelů, chce tím vyhovět požadavkům Státního útvaru pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Plánuje zkrátit dobu odstávek a vyprodukovat větší množství elektřiny než v roce 2015. Vedle toho se uvnitř elektrárny chystají organizační změny a v nabídce se objeví nová pracovní místa. Novinářům to dnes řekl ředitel temelínské elektrárny Bohdan Zronek.

\"Momentálně je pro rok 2016 v plánu více než 15 milionů megawatt hodin (MWh) elektřiny. V roce 2015 jsme vyrobili přes 14 milionů MWh,\" uvedl Zronek.

Elektrárna chce v tomto roce posílit kontrolní roli nad prací dodavatelských firem. „Je to především reakce na loňský rok, neplánované odstávky, kontroly dokumentace svarů. Už tehdy jsme začali pracovat na zlepšení nastavení vztahů s dodavateli,“ uvedl Zronek.

Skupina ČEZ, která elektrárnu provozuje, tak v Temelíně posílí útvar Péče o zařízení. Přijme nejméně desítku nových specialistů. Stěžejními odborníky budou systémoví inženýři, kteří budou zodpovídat za to, že zařízení bude v dobré kondici. Novinkou budou specialisté, kteří budou garantovat kvalitu přípravy, provedení údržby a dohled na dodavateli. \"Musíme nastavit takový systém, ve kterém nebude prostor pro chybu. A k tomu potřebujeme kvalitní lidi,“ doplnil Zronek.

O kvalifikované pracovníky tu podle Zronka nemají nouzi. „Vyplácí se nám dlouhodobá spolupráce se školami. Začíná to besedami na základních školách, máme programy pro střední školy a vrcholem je dvoutýdenní odborná stáž u nás v elektrárně pro technické vysokoškoláky,“ řekl Zronek.

Vedle změn uvnitř elektrárny zavádí ČEZ v Temelíně novinky i ve spolupráci s dodavateli. „Maximálně budeme využívat dceřiné společnosti. Zrušili jsme systém ročních cen za údržbu a výrazně jsme omezili i paušální platby. Nově klademe důraz na odvedený výkon a zpřísnili jsme i požadavky na kvalifikaci dodavatelů,“ uzavřel Zronek.

Jaderná elektrárna Temelín loni vyrobila více než 14 milionů megawatt hodin (MWh) elektřiny. Pro elektrárnu jde o čtvrté nejvyšší množství vyrobené za patnáct let provozu. Od zahájení výroby v prosinci 2000 vyprodukovala 179,32 milionů MWh elektřiny, což by celé České republice stačilo na dva roky. Elektrárna zaznamenala rekordní hodnoty pro výrobu produkovanou jedním blokem. Dosud nejvíce elektřiny Temelín vyrobil v roce 2012, kdy do sítě dodal 15,302 miliardy kWh elektřiny. Svojí produkcí oba temelínské bloky již několik let kryjí pětinu české spotřeby. Například jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely 4,5 roku, jihočeským domácnostem by stačila na 12 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK