Do 10procentní sazby DPH chce ČSSD převést základní potraviny

02.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Prioritou ČSSD je dostat do druhé snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) ve výši deset procent základní potraviny. Chceme vést debatu, zda by se to nepodařilo již v tomto volebním období, řekl dnes novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministr financí Andrej Babiš přitom dnes na tiskové konferenci informoval, že chce na koaliční radě jednat o přeřazení do druhé snížené sazby DPH v rámci restauračních služeb točené pivo a nealkoholické nápoje. To má pomoci podnikatelům vyrovnat se s vyššími náklady v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb.

\"Předpokládám, že koaliční partneři přijdou s vlastními návrhy a budeme to muset poměřit i s možnostmi státního rozpočtu. Cílem je přesunout další položky do druhé snížené sazby, kterou jsme vytvořili. Prioritou ČSSD jsou základní potraviny,\" uvedl premiér. Koalice přitom již podle něj ukázala, že DPH je ochotna snižovat.

Ministr Babiš dnes také uvedl, že návrh na snížení sazby DPH u točeného piva i nealkoholických nápojů ze současných 21 procent na deset procent je krokem k postupnému zavedení jedné snížené sazby deset procent. Česko by tak do budoucna mohlo mít opět jen dvě sazby DPH, jednu základní a jednu sníženou ve výši deset procent. Podle ministra je směřování k jedné snížené desetiprocentní sazbě v souladu s koaliční smlouvou. V současnosti má ČR tři sazby DPH - základní 21 procent, sníženou 15 procent a druhou sníženou sazbu deset procent.

Koaliční rada by o DPH měla podle Babiše jednat v pondělí 8. února.

sos rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK