Politickým náměstkem na ministerstvu financí se stal Jiří Volf

03.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v úterý jmenoval Jiřího Volfa na pozici náměstka člena vlády. Volf se tak stal tzv. politickým náměstkem na základě zákona o státní službě. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Babišův úřad dosud politického náměstka neměl. V souladu se zákonem o státní službě bude Volf zastupovat ministra a účastnit se například jednání výborů nebo komisí Poslanecké sněmovny.

Volf, který se narodil v roce 1941, působil na ministerstvu financí od roku 1993. Postupně byl ředitelem odboru financování kapitol státního rozpočtu, náměstkem ministra pro oblast financování kapitol státního rozpočtu a státním tajemníkem. V letech 2009 až 2014 působil jako externí poradce ministra pro vládní a parlamentní agendu a strategické společnosti. V roce 2014 z ministerstva odešel, nyní se tak na úřad vrací. Není a nebyl členem žádné politické strany.

\"Jiří Volf patří k nejzkušenějším úředníkům v České republice s podrobnou znalostí velmi specifické oblasti, a to problematiky sestavování státního rozpočtu. Bylo by chybou jeho cenných zkušeností nevyužít,\" uvedl ministr Babiš.

Podle služebního zákona mohou být na každém ministerstvu maximálně dva političtí náměstci. Záleží na ministrovi, zda tuto pozici zřídí. Doba trvání funkce politického náměstka na rozdíl od odborných je úzce spjata s funkčním obdobím daného ministra. Navíc odborní náměstci mají jasně danou agendu. Ministerstvo financí má nyní sedm odborných náměstků a státního tajemníka.

sos rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK