Vláda schválila zákon o centrální evidenci účtů

03.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh zákona o centrální evidenci účtů fyzických a právnických osob vedených u bank a záložen. ČTK to sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého je zákon dalším krokem vlády v boji proti daňovým únikům a praní špinavých peněz.

Norma počítá s tím, že evidenci účtů bude spravovat Česká národní banka a data v ní budou minimálně denně aktualizována. \"Informace o existenci účtů mohou v odůvodněných případech žádat daňové orgány, orgány činné v trestním řízení, zpravodajské služby a finanční analytický útvar ministerstva financí,\" uvedl k zákonu Sobotka. Podle ministerstva financí mohou informace z evidence pomoci například finanční správě reagovat na přesun peněz získaných podvody.

Záměr zřídit evidenci účtů schválila vláda předloni v prosinci. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) původně chtěl kvůli potírání daňové kriminality vznik registru, který měl obsahovat nejen údaje o existenci účtů fyzických či právnických osob, ale také o tom, kolik je na nich peněz. S tím ale nesouhlasila ČNB.

Návrh zákona tak vychází z dohody ministerstva a ČNB. Podle ní se například bude evidence účtů týkat fyzických i právnických osob, údaje ale nebudou obsahovat zůstatky peněz na účtech. Historie údajů bude vytvářena až po zahájení provozu evidence, data budou archivována po dobu pěti let a centrální banka bude zveřejňovat celoroční statistické údaje o využívání centrální evidence účtů.

Informační systém by měla vytvořit centrální banka a měla by ho provozovat na náklady státu. Podle zprávy k návrhu zákona by náklady na vybudování systému měly být 12 milionů korun a roční náklady na provoz šest až osm milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK