CzechTrade loni pomohl českým firmám získat zakázky za 1,3 mld.Kč

04.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Agentura CzechTrade loni pomohla českým firmám získat zakázky v hodnotě 1,3 miliardy korun. Státní agentura zrealizovala celkem 1996 obchodních případů pro 1079 českých firem. Poptávka po jejích službách meziročně vzrostla o 28 procent. Zástupci agentury to dnes uvedli na tiskové konferenci.

Nejúspěšnější zahraniční kanceláří agentury CzechTrade podle hodnoty zprostředkovaných zakázek je pobočka v Budapešti, nejvíce úspěšných případů pak vykázala zahraniční kancelář v Düsseldorfu. Letos CzechTrade otevře v ČR pět regionálních exportních míst pro vývozce. Měly by také být otevřeny čtyři zahraniční kanceláře, a to v indickém Bengalúru, čínském Kantonu, nigerijském Lagosu a v Chicagu v USA.

\"Loni jsme zaznamenali celkem 122 úspěšných případů v celkové hodnotě přesahující 1,3 miliardy korun,\" uvedl generální ředitel agentury Radomil Doležal.

Nejvíce úspěšných případů vykázaly zahraniční kanceláře v Düsseldorfu (25), v kazašském městě Almaty (14) a v Londýně (11). Z hlediska objemu obchodních případů byla nejlepší zastoupení v Budapešti (455,5 milionu Kč), Johannesburgu (162,6 milionu Kč) a ve Stockholmu (137,5 milionu Kč).

\"Pro místní podniky jsou stále nevýznamnější trhy EU, ale projevuje se stále větší zájem i o vzdálená teritoria. Dobré výsledky zahraničních kanceláří v Johannesburgu nebo v Almaty ukazují, že se lze prosadit i na trzích, které pro české vývozce nejsou tradiční,\" dodal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

CzechTrade je agentura na podporu exportu, řízená ministerstvem průmyslu a obchodu. Funkcí agentury, která působí od roku 1997, je pomáhat českým firmám a podnikatelům proniknout na zahraniční trhy. Nyní má 47 zahraničních poboček, poslední byla otevřena letos v Teheránu.

Český vývoz loni podle odhadů vykázal nový rekord, když se přiblížil čtyřem bilionům korun. Kladné saldo obchodní bilance vykáže zhruba 490 miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK