Rok poté, co SNB zrušila fixaci kurzu EUR/CHF

04.02.2016 | , Finance.cz
INVESTICE


Americká finanční krize a následná dluhová krize eurozóny, kdy se 2krát zachraňovalo Řecko před krachem a eurozóna bojovala o přežití jednoty, byly pro švýcarský frank, bezpečný přístav, náročným obdobím. Výsledkem globálních turbulencí je 34procentní posílení franku proti euru za 8 let. Švýcarská centrální banka (SNB) se snažila zvrátit trend EUR/CHF několikrát. Avšak neúspěšně.

Nejdříve v roce 2011, když už byla úroková sazba na nule, a tímto nástrojem nešlo dále oslabovat frank, přistoupila banka k fixaci maximální hodnoty franku proti euru na úrovni 1,20. To ji stálo nemalé peníze a její zahraniční rezervy se díky intervencím na měnových trzích zdvojnásobily. V lednu 2015 nakonec banka vzdala boj s kurzem EUR/CHF. Podle náznaků, které poskytl Mario Draghi, správně odhadla, že Evropská centrální banka (ECB) plánuje zahájit v roce 2015 program kvantitativního uvolňování (QE), jehož výsledkem bude další oslabení eura.

Usoudila, že v boji s ECB je tím slabším hráčem a v případě spuštění programu QE nedokáže udržet kurz EUR/CHF nad hodnotou 1,20, aniž by neohrozila finanční stabilitu země. SNB proto loni v lednu nečekaně oznámila, že končí s fixací měnového kurzu EUR/CHF na minimální úrovni 1,20, čímž otřásla měnovými trhy. Způsobila nezapomenutelnou volatilitu a paniku. V průběhu zbytku roku se měnový pár EUR/CHF nepodíval nad hodnotu 1,10, což se citelně projevuje na klesajícím exportu Švýcarska do eurozóny, hlavního obchodního partnera.

Graf: Měnový pár EUR/CHF celkově za rok 2015 oslabil o 9 procent po úvodním propadu o 27,3 procenta. Pevně a disciplinovaně se drží pod hodnotou 1,10 díky expanzivní měnové politice ECB, jejímž výsledkem je oslabování eura

Měnový pár EUR/CHF za rok 2015

Proč se centrální bance nelíbí silný frank?

Export švýcarských hodinek zažil loni nejhorší kvartál od roku 2009 a HDP roste nejpomaleji za 6 let. Silný frank (CHF) znevýhodňuje (zdražuje) export do zemí eurozóny, a tím následně oslabuje ekonomický růst (viz. graf HDP). Navíc působí proti růstu inflace, která se drží pod nulou od roku 2011 s výjimkou pár měsíců v letech 2013 a 2014, kdy se podívala na chvíli k plusovým číslům. Letos, poté co SNB zrušila fixaci kurzu EUR/CHF, se inflace propadla v druhé polovině roku 2015 na historická minima mínus 1,4 procenta v meziročním srovnání. Tyto výsledky ubírají centrální bance na kredibilitě, protože není schopna naplnit svůj jediný cíl, kterým je pozvolný růst cenové hladiny 2procentním tempem.

Uvolňování měnových podmínek ve švýcarsku neskončilo

Ačkoliv SNB přestala udržovat CHF nad úrovní 1,20 proti euru (z pohledu EUR/CHF), na měnových trzích stále aktivně působí a hraje proti franku, což je vidět na neustále rostoucích zahraničních rezervách. Aktivní účast na měnových trzích není zdarma a banku to stojí nemalé peníze. Za loňský rok předpokládá rekordní ztrátu 23 miliard švýcarských franků kvůli poklesu hodnoty devizových a zlatých rezerv. Výkyvy samotných devizových kurzů bance přinesly ztrátu kolem 20 miliard franků.

Graf: Vývoj zahraničních rezerv švýcarské centrální banky (SNB)

Vývoj zahraničních rezerv švýcarské centrální banky

Pokles úrokových sazeb hlouběji pod nulu?

Hlavní úroková sazba, která odpovídá české repo sazbě je ve Švýcarsku nižší, než v eurozóně. Zatímco v eurozóně je základní úroková sazba na nezměněné úrovni 0,05 procenta od září 2014, SNB loni v prosinci radikálně snížila základní úrokovou sazbu, a to z 0 na mínus 0,75 procenta. Důvodem byla ochrana franku před nadměrným posílením, které mělo vyvolat očekávané oznámení zahájení programu nákupu státních dluhopisů (QE) v eurozóně, které bylo následně spuštěno v březnu 2015. Pro srovnání před finanční krizí byla úroková sazba ve Švýcarsku na úrovni 2,75 procenta.

SNB aktuálně naznačuje, že může snížit základní úrokovou sazbu na mínus 1,25 procenta. A to vše jen proto, aby zabránila nadměrnému posilování franku, které zintenzivňuje ECB svojí expanzivní měnovou politikou. Program QE ECB byl prodloužen 3. prosince 2015 o 6 měsíců do března 2017. Neočekáváme, že by SNB letos utáhla monetární politiku a zrušila negativní úrokové sazby. Ty budou mít tendenci spíše klesat k avizované úrovni mínus 1,25 procenta hlavně v reakci na zhoršení situace v eurozóně. Rovněž budou ze strany SNB pokračovat intervence proti franku. Švýcarský frank bude mít letos podle našeho názoru tendenci oslabovat hlavně na páru s americkým dolarem, kde se Fed letos chystá alespoň na jedno zvýšení sazeb.

Graf: Vývoj inflace ve Švýcarsku

Vývoj inflace ve Švýcarsku

Hospodářský růst Švýcarska

Ačkoliv pokles komodit hraje proti inflaci, v příštím roce bude zdrojem ekonomického růstu stejně jako růst populace a migrace. Spotřební výdaje (domácí spotřeba) by měly sehrát v příštím roce klíčovou roli v oživení ekonomického růstu. Nicméně dynamičtější růst v zemi neuvidíme, pokud se nerozběhne globální ekonomika. Z grafu níže lze také vidět, že poté co SNB ukončila fixaci měnového kurzu EUR/CHF, byl ekonomický růst negativně zasažen. HDP se v prvním čtvrtletí loňského roku v mezikvartálním srovnání propadl do negativního teritoria a v třetím kvartále zůstal na nule. V průměru švýcarská ekonomika v prvních 3 čtvrtletích oslabila o 0,1 procenta.

Graf: Vývoj HDP Švýcarska

Vývoj HDP Švýcarska

Technická analýza USD/CHF

USD/CHF se dlouhodobě nedaří prolomit vyznačený oranžový obdélník. Z dlouhodobého pohledu to znamená, že trh konsoliduje v poměrně úzkém pásmu. Za pozitivní pro dolar lze považovat prolomení dolů mířící trendové linie a vytvoření vyššího minima. Do proražení konsolidace tak musí být výhled neutrální, avšak podaří-li se býkům zlomit odpor v pásmu parity, pak by mohli z této hladiny čerpat a teoreticky růst až k dalšímu naznačenému odporu.

Technická analýza USD/CHF

Zdroj: investplanet.cz

Zajímá vás, jak si letos libra poradí s referendem, nebo zda dosáhne EUR/USD parity? Pak si stáhněte naši ročenku.

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE