Slovenské ministerstvo financí zlepšilo výhled růstu ekonomiky

04.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. února (zpravodaj ČTK) - Slovenské ministerstvo financí dnes zlepšilo výhled letošního růstu tamní ekonomiky na 3,2 procenta z dřívějšího odhadu 3,1 procenta. V dalších letech by tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) mělo dále zrychlovat, mimo jiné i díky investici automobilky Jaguar Land Rover (JLR) do výstavby nového závodu na Slovensku.

Za minulý rok HDP Slovenska podle odhadu ministerstva financí vzrostl o 3,6 procenta, což by byl druhý nejlepší výsledek od globální ekonomické krize v roce 2009.

\"Automobilky a jejich dodavatelé investovali v naší zemi a expandují, jsou to vlajkové lodě naší ekonomiky,\" řekl dnes novinářům ministr financí Peter Kažimír k nové prognóze. Pro příští roky ministerstvo očekává další zrychlení tempa růstu HDP, a to až na 4,6 procenta v roce 2019.

Výroba automobilů loni na Slovensku poprvé překročila hranici jednoho milionu vozů. Ke stávajícím automobilkám Kia Motors, PSA Peugeot Citroën a Volkswagen, které mají své závody na pětimilionovém Slovensku, přibude nová továrna JLR. Britská automobilka investuje do svého závodu u Nitry na jihu Slovenska 1,4 miliardy eur (37,8 miliardy Kč), výrobu tam plánuje spustit v roce 2018. Rozsáhlé investice do svých výrobních kapacit provádí také bratislavská továrna Volkswagenu.

Zrychlování tempa ekonomického růstu země by se mělo projevit v dalším snižování míry nezaměstnanosti, která se po propuknutí globální ekonomické krize řadila k největším ekonomickým problémům Slovenska.

Po deflaci v uplynulých dvou letech by se Slovensko podle prognózy ministerstva financí letos mělo vrátit k inflaci, jejíž tempo ale bude nižší, než úřad dosud předpokládal. Důvodem jsou kromě jiného nízké ceny ropy na světových trzích.

Slovenský ministr financí také řekl, že podle odhadu jeho úřadu podíl deficitu veřejných financí Slovenska za minulý rok dosáhne 2,6 procenta HDP. To by byl lepší výsledek v porovnání s posledními odhady, ale zároveň vyšší deficit, než levicová vláda premiéra Roberta Fica původně plánovala.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK