Co týden dal: ČNB rozhodla o pokračování devizových intervencí

05.02.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bankovní rada ČNB odsunula možný konec devizových intervencí do první poloviny roku 2017. Ceny pohonných hmot v dále klesaly. O registrační značku na přání požádalo během prvního měsíce přes 2500 lidí. Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské Unie loni dál rostla. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní v Česku

Bankovní rada České národní banky rozhodla o pokračování devizových intervencí a zároveň odsunula jejich možný konec do první poloviny roku 2017. ČNB dnes také zveřejnila novou prognózu, podle které ekonomika letos poroste o 2,7 procenta a příští rok o tři procenta.
Více informací

Ceny pohonných hmot v Česku znovu klesly. Litr Naturalu 95 od minulé středy zlevnil o 12 haléřů na průměrných 27,36 Kč. Nafta se prodává průměrně za 25,46 Kč/l, což je o 20 haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje. Levnější byly pohonné hmoty naposledy v květnu 2009.
Více informací

Vláda schválila návrh zákona o centrální evidenci účtů fyzických a právnických osob vedených u bank a záložen. ČTK to sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého je zákon dalším krokem vlády v boji proti daňovým únikům a praní špinavých peněz.
Více informací

O registrační značku na přání požádalo během prvního měsíce přes 2500 lidí, tisíc značek už bylo majitelům vydáno. Největší zájem registrovaly úřady v prvním lednovém týdnu, následně se zájem lidí o značku s vlastním textem výrazně snížil. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo dopravy. Z uvedeného množství značek pak zhruba 300 připadá na registrační značky pro motocykly.
Více informací

Zavedení pevných cen místo maximálních limitů pro výkup pozemků kvůli stavbě silnic, dálnic a jiné infrastruktury přinese novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Omezí se i bonusy za výkup zemědělské a lesnické půdy. Změna pravidel začne platit do tří měsíců.
Více informací

Ministerstvo financí považuje za úspěch během uplynulých dvou let především zlepšení výběru daní a činnosti finanční správy nebo snižování dluhu. Oslovení analytici ovšem přisuzují lepší výběr daní spíše vývoji ekonomiky. V případě obsluhy státního dluhu pak ekonomové vidí ještě rezervy. Opozice dokonce hovoří o chaotickém řízení daňové správy, zhoršení stavu veřejných financí a rezignaci na řešení dlouhodobých problémů, jako je například stárnutí populace.
Více informací

Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské Unie loni dál rostla. Do zemí osmadvacítky mířilo 84,4 procenta tuzemského vývozu. Na setkání lídrů českého exportu v Praze to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Předloni byl tento podíl podle Českého statistického úřadu 82 procent, v letech 2012 a 2013 šlo do EU 81 procent českého vývozu. Snahou státu je přitom nacházet pro exportéry nové trhy a diverzifikovat tak tuzemský vývoz.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní ve světě

Reálné mzdy v Německu loni vzrostly o 2,5 procenta, což je nejprudší tempo od roku 1992. Podpořila je rekordně nízká inflace a výrazné zvyšování nominálních mezd. Vyplývá to z údajů spolkového statistického úřadu.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v prosinci klesla na 10,4 procenta z listopadových 10,5 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od září 2011. Oznámil to statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii zůstala míra nezaměstnanosti beze změny na devíti procentech. Nejlepší situace v rámci EU panovala v České republice a v Německu, kde míra nezaměstnanosti stejně jako v listopadu dosahovala pouze 4,5 procenta, píše Eurostat.
Více informací

Francouzská ekonomika loni podle předběžných údajů vykázala růst o 1,1 procenta, což je nejrychlejší tempo od roku 2011. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil francouzský statistický úřad. V roce 2014 se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,2 procenta. Francie má druhou největší ekonomiku v eurozóně.
Více informací

Japonská centrální banka (BOJ) poprvé zavádí negativní úrokovou sazbu. Tímto krokem, který finanční trhy velmi překvapil, chce banka podpořit hospodářské oživení. Měnový výbor banky ve svém prohlášení oznámil, že zavádí poplatek 0,1 procenta na některé vklady komerčních bank u centrální banky a pokud to bude nutné, sazbu posune do záporného pásma ještě více. Rozhodnutí banky vedlo ke skokovému růstu cen akcií na burze v Tokiu.
Více informací

Ruská vláda v reakci na pád cen ropy chystá protikrizový plán, který počítá s výdaji ve výši přibližně 750 miliard rublů (asi 242 miliard Kč). Uvedl to ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. Cílem je podpořit růst ruské ekonomiky, která v loňském roce zaznamenala propad o 3,7 procenta.
Více informací

Americká společnost Facebook, která je provozovatelem největší světové sociální sítě stejného názvu, zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí tržby meziročně o 52 procent na 5,84 miliardy dolarů (145 miliard Kč). Poprvé tak překročily hranici pěti miliard USD. Zisk se zvýšil více než dvojnásobně, uvedla firma.
Více informací

Ukrajina v letošním roce zřejmě sníží dovoz zemního plynu o pětinu až třetinu na 11-13 miliard krychlových metrů. Surovinu přestane úplně odebírat od Ruska a bude ji nakupovat výlučně od zemí Evropské unie. Tiskové agentuře Unian to řekl ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU