Ceny ropy se stabilizují, za celý týden ztrácejí

05.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. února (ČTK) - Světové ceny ropy se na konci týdne po prudkém kolísání stabilizovaly. Za celý týden ropný trh po 14 dnech oživování ztrácí. Investoři se dál obávají rostoucího přebytku dodávek a vysokých zásob a k dohadům o možnosti dohody předních světových ropných producentů na omezení těžby zůstávají skeptičtí.

Cena severomořské ropy Brent v 17:10 SEČ získávala proti čtvrtečnímu závěru několik centů na 34,50 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI nepatrně oslabovala na zhruba 31,65 USD. Brent za celý týden ztrácí asi šest procent a WTI je zhruba sedm procent pod úrovní minulého pátku.

Oba druhy ropy ztratily v prvních dvou dnech týdne asi deset procent, ve středu ale získaly většinu ztrát zpět. Ke konci týdne se ropný trh vcelku stabilizoval.

Ropu během týdne podporoval také slabý kurz dolaru. Americká měna směřuje k nejtěžší týdenní ztrátě od roku 2009. Ceny naopak srážel pokračující vzestup zásob na americkém trhu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 34,50 34,46 New York - Nymex WTI březen 31,65 31,72

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK