Argentina chce urovnat spor kolem dluhu, nabízí 6,5 miliardy USD

06.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Buenos Aires 6. února (ČTK) - Argentinská vláda navrhla, že zaplatí zhruba 6,5 miliardy dolarů (158 miliard Kč) americkým držitelům argentinských dluhopisů, kteří odmítli restrukturalizaci dluhů po bankrotu země z roku 2001. Argentina by tak uhradila zhruba 75 procent hodnoty dluhopisů, které tito investoři nárokují.

Vláda se tímto způsobem snaží ukončit právní spor, který Argentině brání v návratu na kapitálové trhy. Právník Daniel Pollack, jehož americký soud pověřil zprostředkováním rozhovorů mezi oběma stranami, označil návrh za \"historický průlom\".

Argentinské ministerstvo financí uvedlo, že podmínky návrhu již přijali dva z šesti hlavních držitelů dluhopisů, a to investiční fondy Montreux Equity Partners a Dart Management. Nabídka podle ministerstva povede k \"vyplacení zhruba 6,5 miliardy USD, pokud ji přijmou všichni držitelé dluhopisů\".

Pollack uvedl, že návrhu předcházelo týdenní jednání mezi vysokými představiteli argentinské vlády a zástupci držitelů dluhopisů. Upozornil, že nabídku ještě musí schválit argentinský parlament \"Události tohoto týdne představují důležitý krok k vyřešení argentinské dluhové krize. Ještě však máme před sebou práci,\" prohlásil.

Nový argentinský prezident Mauricio Macri po svém listopadovém zvolení označil řešení sporu o nesplacené dluhy za svou prioritu. Minulé levicové vlády požadavky majitelů starších dluhopisů odmítaly a ignorovaly verdikty amerického soudu, které byly pro Buenos Aires nevýhodné.

Ve dvou kolech restrukturalizace státních dluhopisů z minulého desetiletí přijali podmínky nabídnuté Argentinou majitelé 92 procent dluhopisů. Ti tak v rámci dohody dostali nové dluhopisy v hodnotě necelé třetiny původní sumy.

Argentina se předloni v červenci dostala opět do platební neschopnosti, když americký soud zablokoval splátku restrukturalizovaných dluhopisů a podmínil ji tím, že se Argentina musí nejdříve vyrovnat se skupinou žalujících investičních fondů.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK