Nezaměstnanost v hradeckém kraji vzrostla na 5,1 %, přibyla místa

08.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 8. února (ČTK) - Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v lednu stoupla na 5,1 procenta z pěti procent v prosinci. Práci ke konci ledna nemělo 19.083 lidí, proti prosinci o 509 víc. Nabídka volných míst se ale díky růstu ekonomiky v lednu v kraji zvýšila o 16 procent na 4556 míst. Údaje o nezaměstnanosti dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

V celoročním porovnání nezaměstnanost v kraji klesla. Na konci ledna 2015 nezaměstnanost v kraji činila 6,4 procenta a práci si hledalo 24.236 lidí.

Nezaměstnanost v lednu mírně stoupla ve čtyřech z pěti okresů hradeckého kraje. Nejvyšší nezaměstnanost byla na Hradecku, kde v lednu stoupla na 5,9 procenta z prosincových 5,8 procenta. Nejnižší nezaměstnanost mělo s hodnotou rovných tří procent Rychnovsko, kde na trh práce dlouhodobě příznivě působí rozvíjející se závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách. Jediným okresem bez zvýšení nezaměstnanosti bylo v lednu Trutnovsko, kde nezaměstnanost zůstala na 5,8 procenta.

Úřady práce označily lednový vývoj za standardní. \"V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Došlo k postupnému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. Přicházeli i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání,\" uvedla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK