Nezaměstnanost ve Zlínském kraji v lednu vzrostla na 6,2 procenta

08.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 8. února (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Zlínském kraji se v lednu zvýšil o 889, úřady práce v kraji evidovaly na konci ledna celkem 24.763 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných se tak zvýšil z prosincových šesti procent na 6,2 procenta. Nárůst nezaměstnanosti v měsíci lednu je tradiční, projevuje se sezónnost na trhu práce, řekla dnes ČTK ředitelka krajské pobočky úřadu práce Miriam Majdyšová. Loni v lednu bylo v kraji bez práce 30.247 lidí, podíl nezaměstnaných činil 7,6 procenta.

Na zvýšení počtu nezaměstnaných se kromě sezónnosti na trhu práce, která se začíná projevovat vždy na konci listopadu, v lednu podle Majdyšové podílí také ukončování pracovních poměrů na dobu určitou. \"Je řada zaměstnavatelů, kteří mají zaměstnance přijaté většinou do konce kalendářního roku, a pak teprve rozhodují o tom, jak dalece budou potřebovat zaměstnance i v roce následujícím,\" uvedla ředitelka.

Přesto je podle jejích slov situace na trhu práce stále pozitivní. \"Je to možné vidět v počtu nově hlášených uchazečů o zaměstnání v lednu, nově se přihlásilo 3692 uchazečů, v posledních osmi letech je to nejnižší počet v měsíci lednu,\" řekla Majdyšová. Zvýšil se také počet volných pracovních míst, úřad jich v lednu nabízel 6140, v prosinci jich bylo 5810. Na jedno místo připadají nyní čtyři uchazeči o zaměstnání.

Podíl nezaměstnaných v kraji je stále nižší než republikový průměr, který na konci ledna činil 6,4 procenta, je to o 0,2 procentního bodu více než v prosinci. Bez práce je nyní v zemi 467.403 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK