Koalice se na snížení DPH u piva nebo potravin dnes nedohodla

08.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Představitelé koaličních stran se dnes neshodli na přeřazení točeného piva nebo potravin do snížené desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). ČTK to sdělil předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Rada by se k tématu podle něj měla vrátit do konce února.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden řekl, že chce na koaliční radě jednat o přeřazení do druhé snížené sazby DPH v rámci restauračních služeb točenho piva a nealkoholických nápojů. Podle něho to má pomoci podnikatelům vyrovnat se s vyššími náklady v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb. ČR má v současnosti tři sazby DPH - základní sazbu 21 procent, sníženou sazbu 15 procent a druhou sníženou sazbu deset procent.

Vládní partneři hnutí ANO se k tomu ovšem postavili skepticky a uvedli, že jsou ochotni diskutovat o snížení DPH u potravin. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se nebrání ani přesunu dalších položek do nižší sazby. Opozice považuje Babišův záměr za populismus a začátek předvolební kampaně.

Sněmovna by měla hlasovat o zavedení elektronické evidence tržeb ve středu 10. února. Na konci ledna to prosadila v dolní komoře koalice. Podle představitelů TOP 09 a ODS byl tento krok protizákonný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK