Obchodní přebytek Německa loni vystoupil na nový rekord

09.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. února (ČTK) - Přebytek zahraničního obchodu Německa loni vystoupil na nový rekord a dosáhl 247,8 miliardy eur (6,7 bilionu Kč). Přispěl k tomu zejména růst vývozu. V posledním měsíci roku už ale vývoz nečekaně klesl a slabší byl i dovoz. Ukázala to dnešní data německého statistického úřadu.

Vývoz loni vzrostl o 6,4 procenta na rekordních 1,196 bilionu eur. Na historicky nejvyšší úroveň 948 miliard eur vystoupil i dovoz. Oproti exportu ale rostl pomaleji, zvýšil se o 4,2 procenta. Obchodní přebytek za celý uplynulý rok byl o 16 procent vyšší než v roce 2014.

V samotném prosinci ale vývoz klesl, proti předchozímu měsíci po sezonní úpravě o 1,6 procenta. Stejný pokles je také o dovozu. V obou případech je to horší výsledek, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru očekávali u exportu nárůst o 0,5 procenta, u dovozu pokles o 0,5 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě a je významným obchodním partnerem i pro mnoho českých firem. Dnešní data spolkového statistického úřadu ale naznačila, že Německo loňský rok nezakončilo zrovna v nejlepší kondici.

Statistický úřad v polovině prosince na základě předběžných údajů uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se loni zvýšil o 1,7 procenta. Růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Německá vláda nyní odhaduje, že ekonomika vykáže v letošním roce vzestup o 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK