České hotely a penziony loni ubytovaly o desetinu lidí více

09.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - V českých hotelech se loni ubytovalo o 10,2 procenta hostů více než v roce 2014. Také počet přenocování se meziročně zvýšil, a to o 9,6 procenta. Do hotelů, penzionů či kempů loni zamířilo více domácích i zahraničních hostů. Rovněž počet přenocování u obou skupin klientů byl vyšší než v roce 2014. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Zahraničních návštěvníků přijelo do Česka v roce 2015 více než v roce předchozím. Výrazně však poklesl počet ruských turistů, a to o 37,4 procenta, a hostů z Ukrajiny, kterých bylo o 10,7 procenta méně. Tento propad byl kompenzován vyšší návštěvností z jiných zemí. Němců se loni v Česku ubytovalo o 12,6 procenta více než v roce 2014 a počet ubytovaných Slováků narostl o 14,6 procenta. Skoro o 15 procent vzrostlo také množství návštěvníků ze Spojených států.

Ještě výraznější byl nárůst počtu návštěvníků z asijských zemí. Čínských turistů se v Česku loni ubytovalo o 35,3 procenta více a podobně na to bylo i s hosty z Jižní Koreje, u kterých byl zaznamenán meziroční nárůst počtu cest o 31,8 procenta.

Zvýšení návštěvnosti z hlediska počtu příjezdů i přenocování loni zaznamenaly všechny české kraje. Nejvyšší nárůst byl v Královéhradeckém kraji, kam přijelo o 18,7 procenta hostů více než v roce 2014. Na druhém místě se umístil Liberecký kraj s nárůstem o 17,3 procenta.

V samotném čtvrtém čtvrtletí loňského roku se počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně zvýšil o 6,6 procenta. Domácích návštěvníků přibylo o 11,1 procenta a zahraničních o 3,5 procenta.

V posledních třech měsících roku 2015 celkově přijelo o 7,4 procenta více hostů. Domácích turistů přibylo o více než desetinu a zahraničních o 5,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK