Na jihu Moravy loni přibyla 2 pct. nocujících turistů,nejmíň v ČR

09.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. února (ČTK) - Na jižní Moravě loni meziročně stoupl počet ubytovaných turistů o 2,4 procenta na 1,54 milionu, což byl nejnižší růst v Česku. O rok dříve přitom naopak rostl Jihomoravský kraj nejrychleji. Počet hostů v regionu ale stále zůstává druhý nejvyšší po Praze. Domácích turistů přibylo šest procent, u hostů z ciziny ale kraj zaznamenal úbytek. Zahraničních hostů jinak ubylo v Česku již jen na Vysočině. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Celorepublikový růst počtu hostů byl více než desetiprocentní. Jižní Morava ale i přes pomalejší růst zůstává po Praze nejnavštěvovanějším krajem republiky. Zhruba třetinu návštěvníků v regionu tvoří cizinci. Přes milion hostů přijelo ještě do Jihočeského a Královéhradeckého kraje.

Průměrný počet nocí na jednoho návštěvníka však zůstává v Jihomoravském kraji velice nízký - pouhé dvě noci. V celkovém počtu nocí zaostává jižní Morava nejen za Prahou, ale i za dalšími třemi kraji.

Celorepublikově se loni turistickému ruchu v Česku začalo více dařit. Důvodem je z velké části bezpečnostní situace ve světě, kvůli níž stále více obyvatel Česka tráví dovolenou v tuzemsku. Podle agentury CzechTourism Česko navíc vyhledávají jako bezpečnou zemi i zahraniční turisté, stále oblíbenější je republika třeba u návštěvníků z Číny či Jižní Koreje.

Nocující hosté na jižní Moravě v roce 2015: Celkem Tuzemští Zahraniční Počet hostů 1,536.186 1,043.681 492.505 Rozdíl oproti roku 2014 (v pct.) 2,4 5,9 - 4,3

Zdroj: Český statistický úřad

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK