Středočeský kraj loni navštívilo o téměř 15 pct více návštěvníků

09.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Ve Středočeském kraji loni nocovalo 916.648 turistů. Oproti roku 2014 to bylo o 14,6 procenta víc. Přibylo tuzemských návštěvníků i hostů z ciziny. Celkově byl jejich počet nejvyšší od roku 2012. Ubylo hostů z Ruska a Jižní Koreje, naopak o pětinu vzrostl počet návštěvníků z Německa. Turisté minulý rok v regionu strávili přes 2,2 milionu nocí, tedy meziročně o 14 procent více, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Tuzemských návštěvníků, kteří tvoří více než tři čtvrtiny všech hostů, přijelo minulý rok do kraje 712.616, meziročně téměř o 16 procent více. Návštěvníků ze zahraničí přibylo oproti roku 2014 o 11 procent. Do středních Čech jich zamířilo 204.032. Nejvíce zahraničních návštěvníků přijelo do středních Čech tradičně z Německa, dále také ze Slovenska, Rakouska, Polska, Jižní Koreje, Nizozemska a Ruska.

Nejméně návštěvníků do Středočeského kraje přijelo v lednu, což byl i jediný měsíc v loňském roce, kdy mírně klesl počet turistů v regionu oproti předloňsku. V ostatních měsících roku počet návštěvníků vzrostl, nejvíce jich do regionu přijelo v červenci a srpnu.

Průměrná délka pobytu jednoho hosta v kraji byla 2,45 noci a v porovnání s celostátním průměrem byla o 0,29 noci kratší.

Více turistů přijelo do všech krajů v ČR, nejvyšší nárůst byl v Královéhradeckém kraji, nejnižší v Jihomoravském kraji. Na celkovém počtu ubytovaných hostů v České republice se Středočeský kraj podílel zhruba pěti procenty. Nejvíce turistů bylo ubytováno v hlavním městě Praze, nejméně v Pardubickém kraji.

Celkem loni navštívilo Českou republiku kolem 17,17 milionu turistů, z toho 8,68 milionu přijelo ze zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK