Americké akcie nepatrně klesly, dolů je tlačí levnější ropa

09.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. února (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes nepatrně oslabily poté, co se v pondělí propadly o více než procento. Energetické společnosti totiž zůstávají pod tlakem kvůli pokračujícímu poklesu cen ropy.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes odepsal 0,08 procenta a uzavřel na 16.014,38 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,07 procenta na 1852,21 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,35 procenta na 4268,76 bodu.

Akcie ropného gigantu Chevron oslabily o 3,6 procenta. Cena severomořské ropy Brent se dnes kvůli obavám z pokračujícího převisu nabídky nad poptávkou propadla o téměř osm procent. Zaznamenala tak nejprudší jednodenní pokles od začátku loňského září.

Cena akcií mediálního gigantu Viacom klesla o 21 procent. Čtvrtletní tržby společnosti, která vlastní například televizní síť MTV Networks nebo filmové studio Paramount Pictures, totiž zaostaly za očekáváním kvůli nižším příjmům z reklamy.

Na devizovém trhu se dolar propadl na téměř čtyřměsíční minimum vůči koši ostatních předních měn. Investoři kvůli obavám ohledně vývoje světové ekonomiky nakupují místo dolarů měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty, například japonské jeny a švýcarské franky.

Euro se vůči dolaru vyšplhalo až na 1,1337 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 22. října. Později jednotná evropská měna o část zisků přišla a v závěru obchodování v New Yorku se prodávala za 1,1296 USD. Oproti pondělí tak vykazovala nárůst o 0,9 procenta.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK