Ekonomové i podnikatelé zavedení evidence tržeb vesměs vítají

10.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Ekonomičtí odborníci i podnikatelské svazy dnešní schválení zákona o elektronické evidenci tržeb většinou vítají. Vyplývá to z ankety ČTK. Nejen, že to podle nich přinese více peněz do státní kasy, ale především to má narovnat podnikatelské prostředí.

Schválení elektronické evidence tržeb oceňuje například Svaz průmyslu a dopravy. Podle něho jde o klíčovou daňovou změnu, která má narovnat podnikatelské prostředí a zvýšit příjmy veřejného rozpočtu v rámci boje proti daňovým únikům. \"Elektronická evidence tržeb je přínosem pro narovnání podnikatelského prostředí a pro poctivé podnikatele. Daně mají platit všichni,\" uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý připomněl, že ve hře zůstává řada otázek. Jde podle něj především o to, jak vláda dostojí svému slibu nabídnout podnikatelům kompenzace za zvýšenou administrativní zátěž a náklady spojené s pořízením potřebného zařízení. \"Důležité je i to, jak bude probíhat technické ukotvení evidence, jak je systém připraven na řešení případných technických potíží, či jaké vzdělávací programy nebo semináře pro podnikatele MF připraví. Elektronizace a digitalizace ekonomiky, veřejné správy a života vůbec je fenoménem doby, který můžeme v mnoha detailech i oprávněně kritizovat, ale nelze jej zastavit,\" dodal.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška zákon o elektronické evidenci tržeb přinese více peněz do státní kasy a zároveň narovná podnikatelské prostředí. \"Je možné, že se ukáže, jak tvrdí opozice, že některé hospody či prodejny nejsou při poctivém odvádění DPH provozuschopné. Nechávat je ale fixlovat a kazit trh poctivým není řešením,\" uvedl. Zároveň ale upozornil, že má pochybnosti o rozšíření evidence na drobné řemeslníky. \"Ti uskutečňují násobně menší počet transakcí a pořizovací náklady na zařízení k evidenci by pro ně mohly být neúměrné,\" dodal.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek pak upozornil, že česká daňový systém má dva zásadní problémy. Je neefektivní a zároveň je poměrně drahý. \"Logickou odpovědí na oba nešvary, nízkou efektivitu a vysoké náklady, je využití moderních digitálních technologií. Žijeme v 21. století, a technologický pokrok by měla reflektovat i státní správa. Elektronická evidence tržeb by mohla být užitečným nástrojem, bude-li správně implementována,\" uvedl. Kromě vyššího výběru daní je podle něj důležité také narovnání podnikatelského prostředí.

Elektronická evidence tržeb je podle odborníka na nepřímé daně z PwC ČR Martina Diviše ze strany státu dobrým krokem, jak si zajistit, že mu neunikají daně. \"Méně pozitivní však je, že přináší další administrativní zátěž i poctivým podnikatelům, kteří daně platí, jak mají. Na základě zkušeností našich klientů s kontrolním hlášením doufáme, že technické řešení EET bude na lepší úrovni,\" uvedl.

\"Zavedení elektronické evidence tržeb vítáme - i s vědomím toho, že s sebou přinese určitou administrativní zátěž. Rozhodně je to ale krok správným směrem k narovnání podmínek v našem oboru, aby všichni odváděli, co odvádět mají, a skončila dnešní nekalá konkurence. A pokud s sebou tento krok následně ještě přinese snížení DPH, bude to pro nás velmi příjemné,\" uvedl Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, který provozuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.

Zástupci restauratérů zavedení evidence rovněž podporují. \"Prošla s tím i snížená sazba DPH pro restaurace, což my jsme od začátku chtěli,\" řekl ČTK prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. DPH se má restauratérům u pokrmů a nealkoholických nápojů snížit z 21 procent na 15 procent. Asociace zavedení tohoto kontrolního opatření dlouhodobě podporovala s podmínkou, že dopadne stejně na všechny provozovatele restauračních zařízení. To podle Stárka současný vládní návrh splňuje.

Nižší sazby DPH má podle údajů Evropské komise ze září z okolních státu například Německo (19 a 7 procent). Slovensko má sazby 20 a 10 procent, Polsko základní sazbu 23 procent a snížené sazby osm a pět procent. Chorvatsko, které bylo inspirací pro evidenci tržeb, má základní sazbu 25 procent a sníženou sazbu 13 a pět procent.

Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to zřejmě už od letošního listopadu. Záleží na tom, kdy zákon vyjde ve sbírce. Ještě ho musí schválit Senát a podepsat prezident. Vláda si od evidence tržeb slibuje narovnání podnikatelského prostředí mezi podnikateli, kteří daně platí, a těmi, kteří je neplatí. Nový nástroj má také pomoci omezit daňové úniky a od zapojení všech zahrnutých odvětví má podle vlády vynášet ročně až 18 miliard korun. Podle pravicových kritiků naopak poškodí drobné živnostníky a podnikatele a přinese také riziko zneužití získaných dat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK