Americký dolar posílil díky výrokům šéfky Fedu

10.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. února (ČTK) - Americký dolar dnes posílil vůči koši ostatních předních měn. Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová totiž podle analytiků naznačila, že stále existuje možnost březnového zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech.

Krátce po 16:00 SEČ euro vůči dolaru vykazovalo pokles o zhruba půl procenta na 1,1233 USD. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o čtvrt procenta na 96,324 bodu. V úterý se přitom propadl až na 95,663 bodu, tedy na nejnižší úroveň za téměř čtyři měsíce.

Yellenová ve své pololetní zprávě o měnové politice určené pro Kongres uvedla, že Fed nadále počítá s postupným zvyšováním úrokových sazeb. \"Zdá se, že Yellenová si uchovává důvěru ve vyhlídky ekonomiky Spojených států a stále předpokládá růst sazeb. To podporuje americkou měnu,\" řekl agentuře Reuters analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions.

Dolar v uplynulých dvou týdnech oslabil o více než tři procenta kvůli očekávání, že Fed by vzhledem k problémům ve světové ekonomice nemusel v letošním roce přikročit k žádnému zvýšení úrokových sazeb. Původně se přitom předpokládalo, že banka by letos mohla úroky zvýšit až čtyřikrát.

Kurz dolaru v poslední době podkopávají obavy ohledně zpomalování růstu čínské ekonomiky, propadu cen komodit a zdraví evropského bankovního sektoru. Z těchto obav naopak těží měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty, například japonský jen a švýcarský frank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK