Ceny ropy dnes rostly, americká ropa však své zisky smazala

10.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. února (ČTK) - Ceny ropy po středečním propadu, který byl třetí nejvyšší od finanční krize, většinu dne rostly. K oživení přispěly spekulace, že velcí producenti by mohli začít řešit nadbytek ropy na trhu. Cena americké ropy, která se zvyšovala i díky zprávě o zásobách, však později své zisky smazala.

Obchodníci i delegáti ropného kartelu OPEC pochybují, že se podaří dosáhnout dohody o koordinaci těžby mezi kartelem a dalšími producenty ropy, která by byla první za desetiletí. Jakékoliv spekulace o možném jednání však trhu pomáhají.

Cena americké ropy nejprve stoupla nad 29 dolarů za barel když se ukázalo, že zásoby ropy v zemi minulý týden nečekaně klesly kvůli nižšímu dovozu. Nakonec však cena své zisky smazala a opět klesá, protože zásoby v hlavním překladišti Cushing jsou rekordní.

Cena ropy se propadla minulý měsíc až na 12leté minimum 27,10 dolaru za barel ze 100 dolarů v červnu 2014. Důvodem je rozhodnutí ropného kartelu OPEC zaměřit se v rozhodování o těžbě na zvýšení svého podílu na trhu a ne na vývoj cen ropy. Na trhu je tak přebytek ropy, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 30,85 30,32 New York - Nymex WTI březen 27,66 27,94

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK