Americké akcie uzavřely smíšeně, v centru pozornosti stál Fed

10.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. února (ČTK) - Akcie ve Spojených státech uzavřely dnešní obchodování smíšeně. Pozornost investorů se soustředila na projev šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové. Ten však nepřinesl žádná jednoznačná vodítka ohledně vyhlídek pro úrokové sazby.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,62 procenta na 15.914,74 bodu. Širší index S&P 500 zůstal téměř beze změny na 1851,86 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,35 procenta na 4283,59 bodu.

Yellenová dnes připustila, že zpřísňující se podmínky na finančním trhu a nejistota ohledně čínské ekonomiky představují rizika pro hospodářský růst v USA. Dodala však, že ekonomické podmínky by Fedu měly umožnit pokračovat v započatém zvyšování úrokových sazeb.

Cena akcií mediální a filmové společnosti Walt Disney výrazně klesla, ačkoli čtvrtletní zisk podniku stoupl zhruba o třetinu na rekordních 2,88 miliardy dolarů (69 miliard Kč), a to mimo jiné díky úspěchu nového dílu Hvězdných válek. Investory nicméně znepokojily slabé výsledky divize kabelových televizních sítí.

Na devizovém trhu se dolar propadl až na 15měsíční minimum vůči japonskému jenu, který je investory považován za bezpečnou investici v období nejistoty. Euro se v závěru obchodování v New Yorku prodávalo za 1,1295 USD, jeho kurz se tak po přechodném poklesu vrátil zhruba na úterní úroveň.

pmh

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK