Meziroční inflace v lednu zrychlila růst na 0,6 procenta

12.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.

Do srovnání s loňským lednem se promítlo také to, že ve zdravotnictví skončil meziroční pokles cen kvůli zrušení regulačních poplatků. Méně zlevňovaly pohonné hmoty, a to o 11 procent. Naopak zrychlilo zdražování zeleniny na 15,7 procenta a ovoce na 2,6 procenta, o 2,5 procenta rostly také ceny běžného pečiva. Zpomalilo zlevňování vepřového masa, mléka, jogurtů nebo másla.

Meziměsíční růst spotřebitelských ovlivnilo například zdražení zeleniny o 6,1 procenta, nealkoholických nápojů o 3,8 procenta nebo mléka o 2,2 procenta. Ceny elektřiny se zvýšily proti prosinci o 1,2 procenta, čistého nájemného o 0,3 procenta, vodného o půl procenta a stočného o 3,3 procenta. Naopak za zemní plyn a teplo lidé zaplatili shodně o půl procenta méně.

Analytici zrychlení inflace očekávali, důvodem podle nich je i přes pokračující pokles pohonných hmot sezonní zdražování potravin a vliv meziroční srovnávací základny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK