Větší růst inflace i přes lednová data nelze zatím čekat

12.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Výrazný růst inflace v dalších měsících letošního roku není příliš pravděpodobný, domnívají se analytici oslovení dnes ČTK. Lednovému meziročnímu růstu cen totiž podle nich výrazně pomohla srovnávací základna z ledna 2015. Tehdy začaly klesat ceny pohonných hmot, byly zrušeny poplatky ve zdravotnictví a byla zavedena desetiprocentní snížená sazba DPH. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu růst spotřebitelských cen letos v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta a meziměsíčně ceny stouply také o 0,6 procenta.

\"Ve výsledku je inflace vyšší, ale není to žádná vysoká hodnota. Navíc není úplně jisté, že růst inflace bude dál pokračovat a dostane se v blízké době k hladině okolo dvou procent, kam ji cílí centrální banka,\" řekl ČTK analytik Home Credit Michal Kozub.

Cenový růst zůstane i podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela po většinu letošního roku utlumený. \"Očekáváme, že inflace se bude držet nízko po první tři čtvrtletí tohoto roku. V posledním čtvrtletí by inflace měla zrychlovat díky efektu statistické základny,\" uvedl.

Meziroční inflace podle analytika ČSOB Petra Dufka nijak nepřekvapila. \"Neznamená to však, že již čelíme skutečně inflačnímu trendu. V dalších měsících se totiž bude inflace jen těžko odpoutávat od této hranice, a tak k dosažení inflačního cíle ČNB bude zbývat ještě hodně dlouhá cesta,\" uvedl.

\"Leden sice přinesl nejrychlejší meziroční přírůstek cen od loňského června, avšak na silnější růst inflace v nadcházejících měsících to rozhodně nevypadá,\" uvedl i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Ani analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský v následujících měsících s dalším růstem inflace nepočítá. \"Předpokládám, že hranici jednoho procenta inflace pokoří až v závěru letošního roku,\" uvedl.

Ohledně dalšího zvyšování spotřebitelských cen je skeptický i hlavní analytik společnosti Tginvest.cz Petr Vlasák. \"Myslím, že se v příštích měsících budeme pohybovat u nízkých hodnot a vyššího růstu se dočkáme nejdříve na začátku druhé poloviny roku,\" uvedl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK