Akcie na pražské burze se v týdnu propadly o 6,5 procenta

12.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu výrazně oslabily, index PX se propadl o 6,5 procenta na 845,9 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce ztratily akcie Komerční banky. Během týdne se index propadl téměř na sedmileté minimum. V předchozím týdnu akcie oslabily bezmála o procento.

Trh podle analytiků reagoval na hospodářské výsledky obchodovaných společností. \"Zajímavostí je, že trh nyní nepromíjí žádné zaváhání a ihned patřičnou akcii trestá výrazným cenovým propadem,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií uplynulého týdne tak byla Komerční banka, která přišla o deset procent na 4770 Kč. Banka zveřejnila výsledky za čtvrté čtvrtletí 2015, které zaostaly za očekáváním čistého zisku. Důvodem byla jednorázová položka odpisu budov, které budou na prodej. Návrh dividendy je v souladu s očekáváním. Investoři Komerční bance neodpustili horší než očekávané výsledky a nepomohla ani celkově negativní nálada týkající se finančních titulů.

Jedinými neklesajícími akciemi týdne byly Tatry Mountain Resorts, NWR a Pivovary Lobkowicz Group. Kurzy všech těchto firem se podle Vaníčka pohybují spíše \"technicky\", tedy nikoliv na základě své ekonomické situace.

Příští obchodní týden bude v USA zkrácený kvůli pondělnímu státnímu svátku. Jinak se opět čeká týden relativně chudý na významnější události. Investoři se zaměří na středeční zápis z posledního zasedání americké centrální banky Fed a na ceny ropy. Zápis by měl více nastínit, jak vnímají současnou situaci centrální bankéři. Ropa prudce reaguje na jakékoliv zprávy a ovlivňuje tím celý trh. \"Nadále očekáváme zvýšenou rozkolísanost s potenciálním prodejním tlakem, především pokud bude nadále klesat cena ropy,\" odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK