ECB má kvůli terorismu omezit používání 500eurové bankovky

12.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. února (ČTK) - Ministři financí zemí Evropské unie dnes vyzvali Evropskou centrální banku (ECB), aby zvážila možnosti, jak omezit dostupnost pětiseteurových bankovek. Plán je součástí snahy bojovat proti financování terorismu. Banka by také měla uvažovat o tom, jak zavést strop na platby v hotovosti, aby se zamezilo financování teroristických organizací. Informovala o tom agentura Reuters.

\"Existuje nebezpečí, že velké bankovky a vysoké částky v hotovosti mohou být snadno použity k financování terorismu,\" uvedl nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, který předsedá užší skupině ministrů financí eurozóny.

Pětiseteurová bankovka - v přepočtu asi 13.500 Kč - patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou. Například ve Spojených státech je nejvyšším nominálem v oběhu stodolarová bankovka (zhruba 2400 Kč).

Bankovka s nominální hodnotou 500 eur se dostává do centra pozornosti v době, kdy se EU snaží výrazně omezit veškeré možnosti plateb, které by mohly být zneužívány k financování terorismu.

Evropská komise minulý týden navrhla omezit anonymitu předplacených platebních karet, což je alternativa tradičních karet pro ty, kdo nemají účet v bance. Právě takové předplacené karty byly použity při přípravě pařížských atentátů z 13. listopadu loňského roku.

Brusel také navrhl přísnější kontrolu virtuálních měn, například bitcoinů, které umožňují mezinárodní transakce mimo kontrolu finančních úřadů i tajných služeb a které zajišťují anonymitu. Přísněji kontrolovat chtějí úředníci i další možné zdroje financování teroristických organizací. Upozornili i na rizika spojená s pětiseteurovou bankovkou a uvedli, že uvažují o zavedení stropů na platbu v hotovosti. Místopředseda EK Valdis Dombrovskis řekl, že výsledky studie proveditelnosti takového opatření budou představeny v květnu.

Rozhodování o eurobankovkách v oběhu je ale záležitostí ECB. Podle jejích údajů se ve formě pětiseteurové bankovky nacházelo téměř 30 procent z celkové hotovosti, kterou loni nahromadili lidé v eurozóně. Celková hodnota peněz v hotovosti loni vystoupila na více než bilion eur (27 bilionů Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK