Akcie v USA výrazně zpevnily, index S&P 500 přidal dvě procenta

12.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. února (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes výrazně zpevnily, širší index S&P 500 přidal téměř dvě procenta, a ukončil tak pětidenní sérii ztrát. O nárůst se zasloužily především akcie ve finančním sektoru a akcie firem ze sektoru komodit. Americký dolar na devizových trzích zpevňoval.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti nejvýznamnějších podniků, stoupl o rovná dvě procenta na 15.973,84 bodu. Širší index S&P 500, který se ve čtvrtek dotkl dvouletého minima, dnes ořidal 1,95 procenta na 1864,78 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 1,66 procenta na 4337,51 bodu.

Za celý týden jsou však akcie ve ztrátě. Dow Jonesův index oslabil o 1,4 procenta, S&P 500 ztratil 0,8 procenta a Nasdaq se propadl o 0,6 procenta. Dolů je srážely zejména obavy o globální ekonomický růst.

Cena americké lehké ropy WTI dnes vystoupila o 12,3 procenta, což pomohlo akciím energetických firem, které jako celek přidaly více než dvě procenta.

Zájem byl také o akcie ve finančním sektoru, které tento týden výrazně ztrácely. Akcie německého finančního ústavu Deutsche Bank obchodované v USA stouply o 12,1 procenta, zatímco akcie banky ve Frankfurtu zpevnily o 11,8 procenta, což pomohlo k růstu západoevropských trhů. Banka, která loni utrpěla rekordní ztrátu, dnes oznámila, že odkoupí vlastní dluhopisy v přepočtu za více než 130 miliard Kč. Finanční sektor jako celek před koncem newyorského obchodování přidával 3,8 procenta.

\"Evropě se dařilo, především bankám, což se zřejmě přeneslo na akcie bank tady v USA,\" uvedl portfolio manažer John Carey ze společnosti Pioneer Investment Management. Náladu na trhu ale podle něj podpořily také dnešní nečekaně dobré údaje o lednových maloobchodních tržbách v USA.

Tyto údaje podpořily také americký dolar. Příznivá statistika totiž naznačila, že americká centrální banka (Fed) by letos mohla být schopna pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Euro vůči dolaru před koncem newyorského obchodování ztrácelo zhruba 0,5 procenta na 1,1255 USD, zatímco dolar k japonskému jenu přidával 0,6 procenta na 113,25 JPY. V předešlých čtyřech dnech ale dolar vůči jenu převážně ztrácel. Japonská měna, považovaná za bezpečnější útočiště, totiž těžila ze zvýšené nejistoty na trzích.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK