Fitch potvrdila rating Slovenska A+ se stabilním výhledem

12.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Londýn 12. února (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes potvrdila hodnocení dlouhodobých devizových závazků Slovenska na stupni A+ se stabilním výhledem. Vysokou ratingovou známku podporuje například členství Slovenska v eurozóně a také schopnost Bratislavy přilákat zahraniční investice, negativním faktorem pak je vyšší zadlužení, uvedla agentura.

 

Analytici ratingové agentury jsou také přesvědčeni, že Slovensko má silný bankovní sektor, ve zvýšení ratingu jim ale brání relativně vysoké vnšjší zadlužení Slovenska, nerovnoměrný hospodářský růst a nesourodý rozvoj v regionech. To se pak odráží i ve vysoké míře nezaměstnanosti. Ta loni dosáhla 11,5 procenta.

Dluh vlády loni ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP) činil 52,5 procenta a zvýšil se nad úroveň sousedních zemí. Fitch to dává do souvislosti s problémy, v nichž se ekonomika ocitla za hospodářské krize v roce 2009. Fitch nicméně očekává, že dluh se bude postupně snižovat.

Agentura odhaduje, že růst slovenské ekonomiky loni zrychlil na 3,5 procenta z 2,5 procenta v roce 2014. Přispěla k tomu domácí poptávka v kontextu mimořádně vysokých investic ve veřejném sektoru. Loňský rok byl totiž posledním, kdy bylo možné dočerpat peníze z fondů EU z programového období 2007-2013.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok. To může snížit i jeho náklady na obsluhu dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK