Co přináší členství v asociaci?

05.04.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Není daňového poradce, který by nepatřil do Komory daňových poradců. Jak je to u leasingových společností? Co jejich členství v Asociaci přináší jejich klientům?

Téma týdne: K čemu nám jsou asociace?

Česká leasingová a finanční asociace

Vznik

Asociace leasingových společností vznikla v roce 1991. Důvodem bylo vytvoření centra, které by definovalo, koordinovalo a prosazovalo společné zájmy firem, které se zabývají finančním a operativním leasingem. O rok později bylo založeno samostatné zájmové sdružení českého leasingu. V dalších letech byly přibráni další členové, kteří jsou poskytovateli spotřebitelských úvěrů a prodejů na splátky. Dne 24.1.2005 se na členské schůzi rozhodlo o změně názvu z Asociace leasingových společností na Česká leasingová a finanční asociace.

Cíle a poslání

Mezi cíle Asociace patří pomoc při výkladu a aplikaci platných právních předpisů. Jednotlivé společnosti jsou zcela podporovány při poskytování veškerých forem leasingu, spotřebitelských úvěrů, splátkových prodejů a jiných nebankovních spotřebitelských a investičních produktů v ČR. Asociace také zastupuje jednotlivé společnosti, které jsou v ní zapsány, v nekomerčních vztazích se zahraničními sdruženími i s jinými cizími subjekty.

Podmínky členství

Členství v Asociaci není povinné, ale pro společnosti je už z hlediska důvěryhodnosti lepší. Členem se může stát každá společnost, která má sídlo v ČR a trvale se zabývá leasingovými operacemi, spotřebitelskými úvěry, splátkovými prodeji a jinými nebankovními produkty pro spotřebitele a investory. Při nedodržení jednotlivých bodů, které jsou uvedeny ve Stanovách České leasingové a finanční asociace hrozí společnosti zrušení členství v Asociaci.

Výhody pro občana

Tím, že se společnost stane členem Česká leasingová a finanční asociace se také zaváže k dodržování všech jejich stanov. Mezi ně patří i „Memorandum ALS ČR k ochraně spotřebitele při poskytování leasingových služeb“.

Kontakt

Kontakt  Česká leasingová a finanční asociace
Střelničná 8/1680
182 00  PRAHA 8 - Kobylisy
Tel: 284 685 675
Fax: 284 685 675

E-mail: clfa@clfa.cz; Internetová stránka: http://www.als-cr.cz/

Komora daňových poradců

Vznik

Komora daňových poradců byla založena jako samosprávná organizace zákonem 523/92 Sb., a zastřešuje profesi daňového poradce v České republice.

Cíle a poslání

Komora rozhoduje ve věcech oprávnění k výkonu daňového poradenství a o disciplinárních opatřeních proti daňovým poradcům při závažném nebo opětovném porušení jejich povinností daných zákonem. Daňový poradci jsou na druhou stranu chráněni Komorou, která také vytváří předpoklady pro zvyšování kvalifikace a jejich profesionální úrovně.

Podmínky členství

Daňovým poradcem se stává, dle výše uvedeného zákona, pouze fyzická osoba zapsaná do seznamu Komory daňových poradců, a to v den zapsání. Do seznamu má možnost kdokoliv nahlédnout, neboť se jedná o veřejnou listinu. Členství zaniká po vyškrtnutí ze seznamu. Jednotlivý daňový poradci jsou povinni chovat se v souladu se Stanovami Komory. Mezi ně patří zejména uhrazení pojištění profesní odpovědnosti daňového poradce a členských příspěvků. Dále pak vedení spisové evidence o výkonu svého daňového poradenství a jejich uchování, vystupování v souladu s posláním Komory, …

Výhody pro občana

Každý daňový poradce má povinnost dodržovat tzv. „Kodex daňového poradce“, který slouží jako ochrana klienta. Stanovuje se zde, že poradci musí být svědomití, pečliví, dodržovat mlčenlivost… Celé znění naleznete zde.

Kontakt

Sídlo Komory daňových poradců ČR
Kozí ulice č. 4
602 00 BRNO

Poštovní adresa
Komora daňových poradců ČR
P.O. Box 121
657 21 Brno 2
Telefon: +420 542 422 311
Fax: +420 542 210 306
Email kdp@kdpcr.cz; Interntové stránky: http://www.kdpcr.cz/

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky