Plán na podporu ruské ekonomiky bude stát 880 miliard rublů

18.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. února (ČTK) - Plán ruské vlády na podporu domácí ekonomiky bude stát zhruba 880 miliard rublů (285 miliard Kč). Prohlásil to dnes podle agentury Reuters ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. S částí těchto peněz se podle něj počítá v rozpočtu na letošní rok. Zbylé finanční prostředky však vláda ještě musí najít.

Ruská ekonomika se podle předběžných údajů loni propadla o 3,9 procenta, což je nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize. Hospodářství se potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Uljukajev na dnešním zasedání vlády prohlásil, že zhruba 185 miliard rublů bude uvolněno z protikrizového fondu. Část chybějících peněz by podle něj bylo možné najít pomocí novel zákona o státním rozpočtu. Existují také určité přebytky z loňského rozpočtu, tyto peníze ale prý stačit nebudou.

\"Hlavní věc teď je rozhodnout o prioritách,\" řekl Uljukajev.

Levná ropa přestavuje vážný problém pro ruský rozpočet, který závisí na příjmech z daní z ropy a plynu téměř polovinou. Rozpočtový deficit má letos činit tři procenta hrubého domácího produktu, vychází ale z odhadu, že průměrná cena uralské ropy bude letos 50 dolarů za barel. Ceny ropy na světových trzích se nyní pohybují kolem 35 dolarů za barel.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes zdůraznil, že vláda především letos musí dodržet všechny závazky plynoucí ze sociálního zabezpečení, jako jsou starobní či invalidní důchody a další obdobné platby. Dohled nad veřejnými výdaji by se ale podle něj měl zpřísnit.

Zdroje Reuters v lednu uvedly, že vláda schválila návrh, který po ministerstvech požaduje, aby snížily výdaje proti dosavadnímu plánu o deset procent. Uljukajev na konci ledna uvedl, že vládní protikrizový plán, chystaný v reakci na pád cen ropy, počítá s výdaji zhruba ve výši 750 miliard RUB.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK