Německo chce i přes migrační krizi zachovávat vyrovnané rozpočty

18.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. února (ČTK) - Německé ministerstvo financí se hodlá držet svého plánu hospodařit do roku 2020 s vyrovnaným rozpočtem, a to i přes dodatečné náklady na uprchlickou krizi. Vyplývá to z interního dokumentu, který dnes získala agentura Reuters. Velikost dodatečných výdajů na příští rok úřad odhaduje na zhruba 10,7 miliardy eur (289 miliard Kč). Z velké části budou tyto výdaje sloužit na pokrytí nákladů spojených s přílivem běženců do země.

 

Německo bude tyto výdaje financovat polovinou rozpočtového přebytku za uplynulý rok, který činil zhruba 12 miliard eur. Dalších 2,7 miliardy eur půjde z úspor a z předpokládaných vyšších daňových příjmů.

Bude tudíž třeba najít ještě dvě miliardy eur, aby rozpočet na rok 2017 mohl být vyrovnaný. Dokument ale nezmiňuje, odkud by tyto peníze měly pocházet.

Německo nese na svých bedrech velkou část nákladů na největší uprchlickou krizi v Evropě od druhé světové války. Jen v loňském roce do země dorazilo více než milion uprchlíků.

Německé veřejné finance si ale stojí velmi dobře. Rozpočtový přebytek za loňský rok dosáhl zhruba dvojnásobku toho, co vláda původně očekávala. Přispěly k tomu vyšší daňové příjmy. Rekordní zaměstnanost a vysoké mzdy zase zvýšily výběr daní z příjmů a silná soukromá spotřeba zvýšila příjmy z daně z přidané hodnoty (DPH).

Letos by Německo mělo hospodařit s příjmy a výdaji v plánované výši 316,9 miliardy eur (8,6 bilionu Kč). Státní rozpočet tak bude třetí rok po sobě vyrovnaný. Návrh ovšem vychází z předpokladu, že do Německa letos nepřijde více uprchlíků než loni.

Druhou polovinu loňského přebytku vydá Berlín na uprchlíky letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK