Slovensko získalo investici za 89 mil. eur, zaměstná 1200 lidí

20.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava/Banská Bystrica 20. února (ČTK) - Společnost RKN Global Europe investuje na Slovensku 89 milionů eur (2,4 miliardy korun) a zaměstná více než 1200 lidí při výrobě dokumentů s ochrannými prvky a přístrojů na kontrolu pravosti cestovních dokladů a identity. Oznámil to dnes slovenský premiér Robert Fico po podpisu memoranda s investorem. Vláda by ještě před březnovými parlamentními volbami měla rozhodnout o poskytnutí investičních pobídek na tento projekt.

Od loni oznámeného rozhodnutí britské automobilky Jaguar Land Rover o výstavbě továrny na Slovensku v hodnotě 1,4 miliardy eur (37,8 miliardy korun) jde o největší zahraniční investici v pětimilionové zemi pod Tatrami.

RKN Global Europe je registrovaná na Slovensku a její vlastníkem je firma RKN Global DW-LLC se sídlem ve Spojených arabských emirátech. Investor postaví závod v Banské Bystrici na středním Slovensku, které se potýká s nezaměstnaností na úrovni 15 procent. Výrobu tam má spustit v příštím roce.

Firma bude na Slovensku podle Fica vyrábět zhruba tři desítky různých produktů, jako například dokumenty s ochrannými prvky, dále přístroje na kontrolu pravosti cestovních dokladů nebo elektronické systémy na ověření identity osob.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK