USA odsunuly Francii z pozice největšího dovozce z Německa

20.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. února (ČTK) - Spojené státy se loni staly největším cílem německého vývozu. Předstihly tím Francii, která si pozici největšího odběratele německého zboží udržovala více než půl století od roku 1961. Vyplývá to z dnešních údajů německého statistického úřadu.

Hodnota německého vývozu do USA se loni zvýšila o 19 procent na 114 miliard eur (zhruba 3,1 bilionu Kč). Podle úřadu k tomu přispěl solidní růst americké ekonomiky spolu se slabším kurzem eura. Francouzský dovoz z Německa se v loňském roce zvýšil o 2,5 procenta na 103 miliard eur.

Podle ekonomů není ústup Francie z pozice největšího německého obchodního partnera a její předstižení Spojenými státy dočasnou záležitostí a tento stav se v brzké době nezmění. \"Je to spíše dlouhodobý trend,\" řekl agentuře Reuters Simon Juncker z německého ekonomického institutu DIW.

Největší světová ekonomika loni vzrostla stejně jako předloni o 2,4 procenta a v dalších letech poroste podle odhadů zhruba dvouprocentním tempem. Francie naproti tomu loni vykázala růst jen o 1,1 procenta a letos výraznější zrychlení nečeká.

\"Americká ekonomika nyní zažívá stabilní hospodářský vzestup, což prospívá i německým firmám,\" řekl šéf Americké obchodní komory v Německu Bernhard Mattes. USA mohou podle něj využívat nízkých energetických nákladů, relativně nižší úrovně mezd a slabého kurzu eura. Euro od poloviny roku 2014 ztratilo vůči dolaru zhruba pětinu hodnoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK