U dálnice D5 na Plzeňsku vzniká další průmyslová zóna

29.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Přehýšov (Plzeňsko) 29. února (ČTK) - Další průmyslová zóna s plochou téměř 22 hektarů vzniká podél dálnice D5 u Přehýšova na Plzeňsku. Do vzdálenosti deseti kilometrů přitom jsou obří zóny v Ostrově u Stříbra a Nýřanech, o něco dále je CTPark Bor. Podle informací zahraničního investora půjde o logistický areál s překladištěm. Staví zatím první část, ale chce budovat ještě dvě etapy, řekla ČTK starostka Přehýšova Dana Draská. Rozhodující pro další pokračování stavby budou změny územního plánu, které nyní obec projednává.

\"Pozemky tam má firma Final Management, investorem hal je Mountpark Logistics EU (má sídlo v Lucemburku), který se zabývá logistikou. Tvrdí, že to bude jen překladiště. Jelikož by to podle jejich představ měly být haly obrovských rozměrů, tak mají zatím povolenou jen první etapu,\" uvedla starostka. Podle ní by měly všechny tři etapy zasahovat od dálnice po silnici od Nýřan na Heřmanovu Huť až k centru Přehýšova, což změní krajinu a místním se to moc nelíbí. \"Pokud se postaví jen první fáze, tak se zlobit nebudeme,\" uvedla starostka.

Investor zatím staví první haly o ploše 6,5 hektaru, na kterou už má 12 let stavební povolení. První hala by měla být hotova, včetně příjezdové silnice, do konce letošního roku. Investor už požádal obec o rozšíření první etapy a dále o druhou etapu, tedy o haly na dalších 8,5 hektaru. V záloze má třetí část o ploše 4,7 hektaru.

Podle Dráské se nyní rozhoduje o změně územního plánu obce. \"Uvidíme, kam až to povolí odbor životního prostředí,\" uvedla starostka. Krajský úřad už dostal návrh změny územního plánu Přehýšova na rozšíření výrobních ploch. \"Napsali jsme jim, že je potřeba, aby vypracovali vyhodnocení vlivu této koncepce na životní prostředí (EIA), které musí zpracovat autorizovaná osoba,\" řekl šéf odboru životního prostředí Martin Plíhal. Po zveřejnění vyhodnocení k němu budou moci občané a další subjekty dávat připomínky. Poté vydá kraj stanovisko ke změně územního plánu. Pak může investor požádat o územní rozhodnutí. \"Ale na konkrétní projektový záměr musí mít zase posudek EIA,\" dodal Plíhal. EIA musí respektovat podmínky ochrany životního prostřední v lokalitě, které ale vzhledem k tomu, že je to u dálnice, nejsou nijak zpřísněné.

Za investorem údajně stojí americké penzijní fondy. \"Chceme vědět konkrétnější věci, co tam bude za firmy a kolik zaměstnají lidí a chceme to nějak ovlivnit,\" uvedla starostka. V zónách podél dálnice D5 už je problém sehnat nové zaměstnance.

\"Máme velkou flexibilitu požadavků investorů od 3000 m2 až k různým větším rozměrům s celkovým plánem rozvoje zhruba 215.800 m2,\" uvedl Mountpark na svých webových stránkách. Informuje tam, že má více než 200 let zkušeností v oboru komerčních nemovitostí ve Velké Británii a v Evropě, a to jak na vlastní účet, tak i prostřednictvím vytváření společných fondů rizikového kapitálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK