ČSÚ: Míra zaměstnanosti byla v lednu nejvyšší od roku 1993

01.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. března (ČTK) - Míra zaměstnanosti v ČR stoupla v lednu na 71 procent, což je nejvyšší zaměstnanost obyvatel od roku 1993. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podíl nezaměstnaných zůstal třetí měsíc v řadě na 4,6 procenta. ČSÚ používá pro statistiku nezaměstnanosti odlišnou metodiku od ministerstva práce a sociálních věcí.

 

"Průmyslová výroba pokračuje ve vynikajících trendech z loňského roku a mezi firmami je patrná sílící poptávka po lidech, zejména pak z technických oborů. Na míru zaměstnanosti v lednu mělo dílčí vliv i teplejší počasí, kdy mohly probíhat sezónní práce," uvedl k údajům prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák.

Svaz zároveň upozornil, že při rekordní zaměstnanosti firmy nabízí téměř 108.000 volných pracovních míst, které nemají kým obsadit. Zvyšuje se tak nedostatek nejen technicky vzdělaných pracovníků, ale v řadě firem začínají řešit i chybějící pracovníky z ekonomických oborů.

V průběhu jarních měsíců by podle svazu měla míra nezaměstnanosti postupně klesat. "Je vidět neutuchající boj o každého pracovníka. Jejich dramaticky se zvyšující nedostatek je v případech mnoha firem stále více se zvedající bariéra pro nové zakázky," uvedl Hanák.

Mezi průmyslovými firmami je podle něj výrazná poptávka po technických profesích jako svářeč, obráběč kovů, zámečník, seřizovač, elektrikář, kovodělník, obsluha CNC strojů. Poptávka je i po slévačích, zámečnících, soustružnících, nástrojařích, opravářích strojů a dalších oborech.

Štítky:

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK