Analytici:Průmysl je stále v kondici, motorem růstu automobilky

15.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Tuzemský průmysl na začátku letošního roku setrvává v dobré kondici, shodli se analytici oslovení dnes ČTK. Motorem jeho růstu podle nich zůstávají automobilky. Průmyslovou produkci nadále negativně ovlivňovaly jednorázové odstávky v Jaderné elektrárně Dukovany a nefunkční výroba v litvínovském Unipetrolu. Průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční růst na jedno procento z prosincových 0,7 procenta.

\"Český průmysl začal letošní rok růstem, což dále snižuje riziko, že by se v ekonomice blížila krize,\" komentoval čísla analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Průmysl totiž udržel růst, i když se v něm předpokládaným způsobem projevila řada negativních faktorů. Chemický průmysl nadále sužovala nefunkční výroba v Unipetrolu, výrobu elektřiny snižovaly odstavené bloky v Dukovanech, dodal.

Závislost Česka na produkci automobilů se v loňském roce zvýšila a také lednová čísla potvrzují, že tento trend bude letos dále pokračovat, míní analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že výroba automobilů pojede na plné obrátky i v nadcházejících měsících, což znamená, že se souhrnné číslo za průmysl bude i nadále vykazovat plusové znaménko.

Lednový meziroční růst o 3,5 procenta očištěný o kalendářní vlivy naznačuje, že prosincový propad průmyslové výroby byl do velké míry způsoben zvýšeným čerpáním celozávodních dovolených, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. Pokračující příznivý, ačkoli mírně zpomalující, vývoj průmyslové produkce podle něj naznačují jak předstihové indikátory, které se na začátku roku pohybovaly nadále na vysokých úrovních, tak vývoj nových zakázek.

Analytik Generali Investments Radomír Jáč upozornil na to, že lednová data reportují jen relativně mírný růst zakázek v tuzemském průmyslu. Právě vývoj tohoto indikátoru bude podle něj pro průmyslovou aktivitu klíčový. \"Osobně ale zůstávám optimistou, a to i ohledně výhledu průmyslové aktivity na globální a evropské úrovni. Pro celý letošní rok čekám růst tuzemské průmyslové výroby přinejmenším o 4,5 procenta,\" odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK