Senátní hospodářský výbor se neshodl na doporučení k EET

15.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Senátní hospodářský výbor se dnes neshodl na žádném doporučení Senátu k návrhu zákona, který má zavést elektronickou evidenci tržeb (EET). Pro kladné stanovisko hlasovalo jen šest členů výboru ze 13, což nestačilo. Stejně tak neprošel ani návrh na zamítnutí zákona, ani pozměňovací návrh senátora Petra Šilara (KDU-ČSL). Plénum Senátu tak místo usnesení výboru obdrží jen záznam z jednání.

V případě doprovodného zákona, který například upravuje zavedení daňové slevy na evidenci tržeb, se však už výbor shodl na doporučení schválit ho ve znění, v jakém přišel ze Sněmovny. Senát se bude oběma zákony zabývat ve středu. Pokud je schválí, dostane je k podpisu prezident.

Šilar navrhoval vložit do zákona výjimku pro zemědělce, kteří své produkty prodávají na farmářských trzích. Předseda výboru Jan Hajda (ČSSD) však řekl, že tento návrh podpořit nemůže, protože pokud by se zákon vrátil do Sněmovny, následovaly by opět půlroční obstrukce.

Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky i vyšší daňové příjmy. Podle vládních představ by měla narovnat podnikatelské prostředí mezi podnikateli, kteří daně platí, a těmi, kteří je neplatí. Má také pomoci omezit daňové úniky a po zapojení všech zahrnutých odvětví má podle vlády vynášet ročně až 18 miliard korun. Podle pravicových kritiků naopak poškodí drobné živnostníky a podnikatele a přinese také riziko zneužití dat, které stát získá. Pravicová opozice se chce kvůli obsahu zákona i kvůli způsobu jeho schvalování obrátit na Ústavní soud.

\"Jdeme s dělem na komára,\" prohlásila na dnešním jednání výboru senátorka Veronika Vrecionová (ODS) s tím, že výběr daní nebude úměrný nákladům. Neúspěšně navrhovala, aby výbor doporučil evidenci tržeb zamítnout. Vadí jí hlavně centralizace informací, kterou EET přinese. Stát je podle ní není schopen ochránit. \"Tento zákon není dokonalý,\" poznamenal Jan Veleba (SPO). Je přesvědčen, že pokud Senát zákon schválí, bude se k němu Parlament stejně muset vrátit, aby ho opravil.

Předseda výboru Hajda uvedl, že jednání Sněmovny doprovázené obstrukcemi pravice bylo ostudou a znevážilo politiky v očích veřejnosti. Zákon podpořil a prohlásil, že jestliže něco demoralizuje společnost, pak je to stav, kdy se podvádění stalo součástí života a bere se to jako normální.

Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to možná už od listopadu. Do půldruhého roku poté mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, kteří se pod zákon dostanou až poté. Podnikatelé budou muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě datovou zprávou údaje o tržbě a vystaví zákazníkovi účtenku.

Vláda bude moci stanovit svým nařízením, které tržby nebudou muset spadat do evidence, a to v případech, kdy by to zásadně ztížilo nebo znemožnilo výkon podnikání. Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová řekla, že vydání takového nařízení není na pořadu dne. Připustila však, že aplikační praxe přinese řadu problémů a může nastat situace, kdy bude nutné takové nařízení vydat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK