Šéf Datartu:Za loňský rok očekáváme nárůst tržeb o víc než 10 pct

15.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Český řetězec s elektronikou Datart očekává v právě končícím finančním roce 2015/2016 meziroční nárůst tržeb o více než deset procent a dvojciferný zisk. Společnost plánuje otevřít tři až čtyři nové prodejny. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel společnosti Pavel Bádal. Ve finančním roce 2014/2015 Datart vykázala zisk 8,9 milionu korun a tržby 4,9 miliardy korun.

Po ztrátovém hospodaření v posledních letech se společnosti opět daří. \"Profitabilita se zlepšuje. Rosteme víc než roste celý trh. Důvodů je několik - ekonomika má našlápnuto na růst, lidé mají pozitivní náhled do budoucna a spoustu věcí jsme zlepšili interně,\" uvedl ředitel.

Po řadě let, kdy se expanze firmy téměř zastavila, plánuje Datart během dalšího finančního roku otevřít tři až čtyři nové prodejny v ČR. Vstup na zahraniční trhy ale řetězec nechystá. \"Aby dávalo smysl expandovat do zahraničí, tak nám musí být domácí trh malý. Není. Stále máme představu, že můžeme hodně zvýšit náš podíl na současném trhu,\" řekl Bádal. Cílem firmy je udržet meziroční dvojciferný růst prodejů a být mezi třemi nejsilnějšími hráči na trhu.

\"Dynamika růstu prodejů přes e-shop je samozřejmě daleko vyšší než v kamenných prodejnách,\" dodal. Význam kamenných obchodů je podle Bádala ale stále velký, spousta zákazníků se do nich vrací.

Mezi současné trendy patří podle Bádala rostoucí prodej nositelné elektroniky se zaměřením na zdravý životní styl, např. fitness náramků. Dochází také k určité reinkarnaci hi-fi segmentu - roste poptávka po gramofonech, opět se také začínají prodávat kvalitnější reproduktory. \"Lidé se vracejí k tomu mít doma kvalitní audio sestavu, už to není jen o tom mít \'nějaký\' zvuk,\" uvedl ředitel. Zvyšují se také prodeje kuchyňského vybavení, které souvisí se zdravým životním stylem.

V segmentu domácích elektrospotřebičů přibývá chytrých řešení. Na trh se tak dostávají například pračky, do kterých lze i v průběhu praní vkládat další prádlo či indukční desky, které pomocí LED diod simulují hořící plameny a na dálku tak ukazují jaký stupeň je nastaven.

Průměrné ceny elektroniky stále klesají. Dlouhodobá cenová eroze se ale již v některých segmentech elektroniky zastavila.

Obchody Datart se v ČR loni, po pěti letech, vymanily ze ztráty. Ve finančním roce 2014/2015 firma vykázala zisk 8,9 milionu korun. Tržby stouply meziročně o tři procenta na 4,9 miliardy korun. V předchozím účetním roce vykázala společnost ztrátu 57 milionů korun. Francouzská společnost Darty předloni prodala 60procentní podíl v českém řetězci s elektronikou zpět jeho zakladatelům. Ti tak vlastní 80 procent firmy. Zbylý pětinový podíl získal HP Invest, který provozuje síť obchodů Euronics.

Datart vznikl v roce 1990. Nyní má v Česku 32 prodejen a na Slovensku 12.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK