Omezení prodejní doby možná Sněmovna schválí, byť se změkčením

16.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Sněmovna možná uzákoní zavírání větších obchodů o některých svátcích. Původní senátní návrh ale pravděpodobně zmírní. Poslancům to dnes před závěrečným schvalováním na plénu doporučil hospodářský výbor. K návrhu na zamítnutí normy, který dříve podpořil a dali jej i další poslanci, zaujal nyní záporné stanovisko. Dolní komora bude o zákonu rozhodovat patrně v dubnu.

Obchody by podle senátního návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze dopoledne.

Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží.

Hospodářský výbor doporučil poslancům schválit pozměňovací návrh Štěpána Stupčuka (ČSSD), podle kterého by se zavírání netýkalo velkých nákupních center a obchodních galerií nad 5000 metrů čtverečních, v nichž je více nájemců. Pokud by v nich byly uzavřeny velké prodejny, menší obchodníci by museli nést provozní náklady celých center, uvedl ve zdůvodnění.

Výbor dnes nepodpořil požadavek Romana Kubíčka (ANO), který by obchody zavřel na Nový rok a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by mohly být otevřeny do 14:00. Zástupce předkladatelů senátní normy František Bublan (za ČSSD) podotkl, že by se v podstatě uzákonila nynější praxe. Ve výboru neuspěl ani Petr Kudela s návrhem přidat k senátní předloze ještě Velikonoční neděli a Jiří Mihola (oba KDU-ČSL), podle kterého by se měly zavírat větší obchody o všech svátcích s výjimkou Štědrého dne, kdy by mohly být otevřeny do 14:00. Podle Bublana by takové omezení už mohlo mít záporné dopady na ekonomiku a zaměstnanost.

V debatě dnes vystoupili hlavně kritici předlohy. Podle předsedy výboru Ivana Pilného (ANO) nedává ekonomicky žádný smysl, týká se jen jedné skupiny zaměstnanců a jde o sociální inženýrství. \"Vyžeňme pana senátora, při vší úctě, s tímto návrhem,\" přidal se k odpůrcům František Laudát (TOP 09). Ivan Adamec z ODS varoval před tím, že pokud bude zákon schválen, postupně se do něj budou přidávat další dny. Ve výboru předlohu podpořili vesměs poslanci ČSSD, KDU-ČSL a KSČM.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK