Největšímu americkému těžaři uhlí hrozí bankrot

16.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Těžařská společnost Peabody Energy, která je největším producentem uhlí ve Spojených státech, by kvůli nedostatku peněz na financování svých aktivit mohla vyhlásit bankrot. Firma dnes uvedla, že musela odložit splátku úroků z dluhopisů splatných tento týden. Krok se týká úroků ve výši zhruba 71 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč), informovala agentura Reuters.

Uhelný průmysl se již delší dobu potýká s poklesem poptávky, přísnějšími ekologickými předpisy a rovněž s konkurencí ze strany levného zemního plynu. Ve Spojených státech už loni zkrachovalo více těžařů uhlí, včetně tamní dvojky Arch Coal. Celkový dluh společnosti Peabody na konci loňského roku činil 6,3 miliardy dolarů (154 miliard Kč).

Akcie podniku se v úterý prodávaly za zhruba čtyři dolary, ačkoli v roce 2008 jejich cena přesahovala 1300 dolarů. Po dnešním oznámení akcie Peabody odepisovaly dalších více než 50 procent.

Se značnými problémy se v posledních letech kvůli propadu cen uhlí na světových trzích potýká například i těžební společnost New World Resources (NWR), která v České republice vlastní černouhelné doly OKD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK