Vinař Valihrach veze z přehlídky Chardonnay druhou pozici

16.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. března (ČTK) - Vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku veze druhé místo z prestižní soutěže vín ve Francii Chardonnay du Monde v Burgundsku. Uspěl se svým výběrem z bobulí ročníku 2011. V soutěži, která je nejstarší světovou přehlídkou jedné z odrůd, bylo 782 vzorků z 39 zemí. ČTK to zjistila z webu organizátora.

Valihrach stejnou soutěž už před dvěma lety vyhrál, dodnes jde o jeden z největších úspěchů moravských vinařů v historii. Za pět let, co do Burgundska svoje vína posílá, už obsadil všech pět prvních míst. \"To se ještě nikomu nepodařilo,\" řekl dnes ČTK Valihrach.

Soutěž Chardonnay du Monde se konala ve dnech 8. - 11. března v Chateau des Ravatys. Jde o nejstarší světovou přehlídku jedné z odrůd, konala se už po třiadvacáté.

Valihrach kromě druhého místa v absolutním pořadí získal ještě jednu zlatou medaili za Chardonnay, výběr z hroznů 2012. Celkem organizátoři udělili 63 zlatých a 196 stříbrných medailí. V soutěži byl také vinař Tomáš Krist, který si veze stříbro za výběr z hroznů 2013. Valihrachovi úspěchy pomáhají v odbytu. Vína si od něj objednávají i z Francie. \"Jde o restaurace i soukromé osoby,\" dodal.

Moravským vinařům se v poslední době daří. Znovín Znojmo nedávno získal na největší světové přehlídce odrůdy Sauvignon - Councours Mondial du Sauvignon dvě zlaté medaile. Prestižní vinařskou soutěž Vinalies Internationales v Paříži letos vyhrál v kategorii růžových vín Cabernet Moravia z vinařství Leoše Horáka z Vrbice na Hodonínsku. Zlaté medaile v ní získala ještě další dvě růžová vína z Břeclavska a Hodonínska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK