Rodiče budou moci snáze vypovědět stavební spoření svých dětí

16.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Rodiče budou moci v některých případech vypovědět stavební spoření svých nezletilých dětí i bez souhlasu soudu a dostat se tak k penězům. Předpokládá to novela zákona o stavebním spoření, kterou dnes schválil Senát. Předlohu, kterou podali poslanci opoziční ODS, ještě musí podepsat prezident.

Soud nebude rozhodovat, pokud skončila zákonná šestiletá doba spoření. Při předčasném ukončení smlouvy propadají státu zpět státní příspěvky. Verdikt soudu se zároveň bude vyžadovat v případech, pokud s ukončením smlouvy dítěte nebudou souhlasit všichni jeho zákonní zástupci.

Pro úpravu hlasovalo 57 ze 69 přítomných členů horní komory. Ostatních 12 senátorů se hlasování zdrželo.

Občanští demokraté původně chtěli zrušit souhlas soudu zcela. Sněmovna hlasovala pro kompromisní řešení, které doporučil navzdory nesouhlasu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) ústavně-právní výbor.

Pelikánovi vadilo mimo jiné to, že předloha pojednává jen o stavebním spoření a není obecná pro všechny obdobné produkty. Poslanci ale poukazovali na to, že stavební spoření je nejvíce rozšířeným produktem. Pelikán také uvedl, že souhlas soudu nezavedl nový občanský zákoník, jak se obecně míní, v právní úpravě byl i předtím. Zákonná pravidla, která mají chránit jmění dítěte, se podle Pelikána léta obcházela.

Předkladatelé novely z řad občanských demokratů upozorňovali na to, že dětem uzavírají smlouvy o stavebním spoření právě rodiče a také jim spoří. Bez souhlasu soudu ale s penězi nemohou nakládat ani v případě, když je chtějí použít například na opravu dětského pokoje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK