Vláda schválila navýšení rozpočtu obchodní inspekce

16.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Vláda dnes schválila budoucí navýšení peněz pro Českou obchodní inspekci (ČOI). Informoval o tom tiskový odbor kabinetu. Návrh ministerstva průmyslu a obchodu počítá se zvýšením rozpočtu inspekce v dalších třech letech o celkem 347 milionů Kč. O definitivní částce se ale rozhodne až během vyjednávání o státních rozpočtech na roky 2017 až 2019.

Peníze by měly jít například na pořízení záznamové a výpočetní techniky pro inspektory v terénu, rozbor odebraných vzorků zboží, zvýšení počtu inspektorů a jejich platů nebo modernizaci informačních a komunikačních systémů.

V příštím roce má podle plánu MPO navýšení představovat 158,5 milionu korun, o rok později 89,3 milionu a v roce 2019 pak 99,4 milionu korun. Inspekce by chtěla přijmout zhruba 100 lidí.

\"Faktickou realizací dokumentu by došlo k zajištění nezbytných činností, například oprav a údržby movitého i nemovitého majetku, dosud rozpočtově nepokrytých, dále adekvátnímu personálnímu, technickému i materiálnímu posílení, zkvalitnění a zefektivnění činnosti ČOI,\" uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Inspekci od roku 2010 přibylo nebo v blízké době přibude 16 nových kompetencí, o tři pak přijde. Naposledy šlo o novou úlohu inspekce v oblasti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. \"ČOI tak přes neustálý výrazný nárůst kompetencí je nucena hospodařit s nezměněným rozpočtem a vykonávat činnosti se stejným počtem zaměstnanců. To pak logicky naráží na limity ve výkonu dozoru včetně jeho celkové kvality,\" uvádí dokument.

Inspektoři ČOI nyní podle zprávy MPO nejsou vybaveni vhodnými technickými prostředky potřebnými pro kontrolní činnost a zajišťování důkazních prostředků pro následné správní řízení. Týká se to například mobilů s fotoaparátem s nedostatečným rozlišením, zastaralých poruchových přenosných tiskáren či zastaralých modemů bez podpory sítě LTE.

\"Aby ČOI mohla plnit novou pravomoc, spočívající v možnosti skrytého nahrávání protiprávního jednání prodávajících, zejména klamavých nebo agresivních obchodních praktik (například na předváděcích akcích), je třeba vybavit ČOI potřebnou technikou,\" uvádí dokument.

Inspekce nyní také nemá žádné zařízení pro základní chemickou analýzu, například pro měření těžkých kovů v hračkách, textilních výrobcích, odhalování vad ve stavebnictví či zjišťování nekalých praktik v autobazarech, tvrdí zpráva.

Ministerstvo financí zásadně nesouhlasilo s původním návrhem ministerstva průmyslu (MPO) o posílení rozpočtu tohoto ministerstva o uvedené částky z vládní rozpočtové rezervy. Proto se resorty dohodly, že ministr průmyslu a obchodu uplatní finanční požadavky v rámci vyjednávání o státním rozpočtu na roky 2017 až 2019.

Rozpočet ČOI na letošní rok počítá s částkou 351 milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK