Průmyslová výroba v Rusku se poprvé po více než roce zvýšila

17.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 17. března (ČTK) - Průmyslová výroba v Rusku se v únoru poprvé po více než roce zvýšila. Oznámil to dnes tamní statistický úřad, podle něhož meziroční nárůst činil jedno procento. Zpráva je podle analytiků dalším z náznaků, že ekonomika se po vleklém propadu možná začíná stabilizovat. Podle ekonomů ale k vyšší produkci továren přispěl také jeden pracovní den navíc.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali, že v únoru se výroba o dvě procenta sníží. V lednu se výroba snížila o 2,7 procenta, její únorový vzestup je první od loňského ledna. K růstu podle statistiků nejvíce přispěla produkce důlního průmyslu.

\"Abychom mohli seriózně hovořit o výrazném zlepšení v průmyslovém sektoru, musíme vidět, že to pokračuje i v příštích měsících,\" řekl ekonom Dmitrij Polevoj ze společnosti ING Bank.

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni podle předběžných dat propadl o 3,7 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize. Ruská ekonomika se potýká s negativními dopady poklesu cen ropy, situaci komplikují i sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK